23 Temmuz 2008 Çarşamba

KETE (Artvin-Yusufeli Orjinal Tarif)










Hamur malzemesi:
  • 1/2 kg. süt
  • 1 paket instant maya veya 1/2 paket yaş maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • 2 yumurta
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
İç malzemesi: HOYİS (Hazırlanan iç malzemenin yöresel adı)
  • 750 gr. tereyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Un
Yapılışı:
Hamurun hazırlanması 1:
Önce sütü ılıtarak(1-2 dakika) hamurun hazırlanmasına başlayalım. İçine mayayı, tuzu koyup elimizle şöyle bir karıştıralım ve yavaş yavaş unu ilave edelim. Hamur, ekmek hamuru kıvamına gelince bir kahve fincanı kadar zeytinyağını ilave edip yağı hamura iyice yedirelim. Artık elimize yapışmayacak kıvama gelecektir. Devamında hamur 1 saat mayalanmaya bırakılır. Benim tercihim emaye veya cam bir kabın içinde mayalamaktır. Yazın oda sıcaklığı yeterli, kışın ise kalorifer üzerinde mayalandırılabilir.
NOT: Ben kuru mayayı kullanıyorum.

Hoyisin hazırlanması 1:

Kısık ateşte eritilmiş tereyağına (ocaktan aldıktan sonra) tuz ilave edip, macun gibi olana kadar iyice karıştırın. Sonra azar azar yağın kaldıracağı kadar un ilave ederek hoyisi hazırlayalım.

Hamurun hazırlanması 2:

Mayalanmış hamuru biraz yoğurarak bütünleştiriniz. Mayalanan hamuru 30 eşit parçaya ayırın. Hepsini topak haline getirerek bekletiniz.

Hoyisin hazırlanması 2:
Biz bir sonraki aşamaya geçerek hoyisi aynı hamurda olduğu gibi 30 eşit parçaya ayıralım.

Ketelerin üstüne sürmek üzere 2 yumurta sarısı, 1 yumurta akını 1 tatlı kaşığı zeytinyağını çatalla iyice karıştırıp bir kenarda bekletelim.

Not: Hamur işlerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız ahşap zemin üzerinde açmanızı öneririm. Ben Tahtakale'den ayaksız yuvarlak bir hamur açma tahtası aldım. Ayrıca bir uzun, bir de orta boy oklava size genel olarak hamur açmada büyük kolaylık sağlayacaktır.

Not: Hamur ve hoyis topaklarını iki ayrı tepsiye dizelim. Kurumamaları için üzerlerini örtelim

Şimdi ketelerimizin son halini vermeye başlayalım:

Hamuru açacağımız zemine azıcık un serpelim. Hamur topağından bir tane alarak avuç içinizle bastırarak inceltin. Bir topak hoyis alıp tam ortasına koyunuz. Kese gibi üst orta noktada hamuru birleştiriniz. Açılmaması için sabitleyiniz, avucunuzun içi ile bastırıp hafifçe, ters çevirin.
tekrar avucunuzun içi ile orta noktadan başlayarak kenarlara doğru inceltiniz. Aynı işlemi yaparak tüm keteleri hazırlayınız.

Not: Büyük fırın tepsilerinden 3 tepsi çıkar. Bir tepsiye 9 adet kete sığar. Keteleri koyarken birbirlerine değmesinler, yapışmamaları için.

Üç tepsi ketemiz hazır. Üzerlerini yemek çatalı ile sık bir şekilde çatalı batırarak delelim. Kabarmaması için, yumurtalı harcı sürüp, önceden ısıtılmış fırınınıza ( 190-200° ) tepsileri koyarak pişiriniz. Fırınınızın pişirme durumuna göre 3 tepsi bir defada pişebilir fakat bazen yan kısımlarda pişmeyen bölümler olabilir. Siz fırınınızın pişirme durumuna bağlı olarak tek tek pişirebilirsiniz.

Not:
  1. Tepsilerinize tereyağı sürerseniz hamur işlerinizin yapışmadığını göreceksiniz.
  2. Ekmek, pide, pizza, açma böreklerde hamuru yoğurduktan sonra bir kahve fincanı zeytinyağı ile yoğurursanız hamur işleriniz yumuşacık olur.
  3. Buzdolabında uzun süre saklanabilir.
  4. Aynı malzemelerden fakat şekil bakımından farklı yapılan SUVAYİN 'den bahsedeceğim.
SUVAYİN (Alternatif bir şekil)
Not: Kete hamurundan hazırlanıyor. Hoyis de aynı.

Kete hazırlarken yaptığımız hamur topaklarından 4-5 topağı elimize alarak bütünleştirelim, iki karış kadar uzatalım. (uzun pideler gibi) ortsını boydan boya genişletelim. Aynı ölçüdeki (4-5 topak) hoyiside uzunlamasına silindir gibi, hamurun içine boydan boya uzatarak yerleştiriniz. Yukarıdan aşağıya doğru hoyisler göz göz görünmesi için 3 parmakta bir hamuru karşılıklı
bitiştirip boğum yapın. Sonra çatalla üzerlerini deliniz . Yumurtalı harçtan sürüp fırına veriniz.

CANIM AİLEME

Bu siteyi, şu anda aramızda olmayan,
Şef Aşçı, canım babam YUNUS KULAK, canım annem EDİBE KULAK, canım BABAANNEM, canım DEDEM ve ben henüz doğmadan, sekiz aylık bebekken aramızdan ayrılan HACULUM'a ithafen yazıyorum.

İLKELERİNİZ NESİLLER BOYU YAŞATILACAKTIR