31 Temmuz 2009 Cuma

ETLİ BAMYA

Malzemeler:
  • 1/2 kg. küçük kesilmiş sotelik dana et veya 1/2 kg. dana kıyma
  • 1 kg. bamya
  • 2 orta boy soğan
  • 2 büyük boy domates
  • 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı büyük taneli olan deniz tuzu
  • 1/2 limon suyu
Yapılışı:

Bamyayı ayıklarken sap kısmı aşağı gelecek şekilde sol elde tutarak koni şeklinde tek hareketle sap kısmını çok dibe inmeden kesiniz. Su dolu kapta zedelemeden yıkayıp süzgece koyunuz. Temiz suyu üzerinden gezdiriniz. Diğer taraftan eti (kıymayı) tencereye koyunuz. Suyunu bırakıp çekinceye kadar pişiriniz. Sonra yağı koyup bir iki çevirip soğanları ilave ediniz. Domateslerin isterseniz kabuğunu soyup (ben faydalı olduğuna inandığım için soymam) sosa katınız. Domatesler eriyinceye kadar pişiriniz. Bamyaları ilave edip hafifçe sosla karıştırıp tencerenizi ocağın kahve gözüne alıp kısınız bamyanız taze is kendi suyunu bırakacaktır su koymanıza gerek kalmayacaktır. Eğer suyunu az görürseniz bir çay bardağı su ilave ediniz. Dikkat ettiyseniz tuzu hala koymadık zeytinyağlı veya etli sebze yemeklerinde pişmesine beş dakika kala tuzu atarsanız sebzelerinizin çabuk pişip vitamin kayıplarına sebep olmamasını sağlarsınız. (dolmalar vb. yemekler hariç) Bamyalar pişince ocağın altını kapatıp limon suyunu ilave ediniz.

30 Temmuz 2009 Perşembe

HINGAL

Malzemeler:

Hamur malzemesi:
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
  • 1/2 kg. Yağsız dana kıyma (satır kıyması )
  • 2 orta boy soğan
  • Tuz
  • Haşlamak için 2 lt. su (Suyundan istenirse çorba hazırlanabilir)
Sos malzemesi:
  • 4 çorba kaşığı kızdırılmış tereyağı
İç malzemenin hazırlanışı:

Kıymayı tencereye koyunuz. Kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurunuz (Yağ kullanılmayacak). Tuzunu ilâve ediniz. 1-2 dak. sonra kapatıp soğumaya bırakınız. Kıymanın iyice soğuduğundan emin olunca içine soğanları rendeleyiniz. Buradaki püf noktası soğanın çiğ olduğu zamanki kokusunun kaybolmamasıdır.

Hamurun hazırlanışı:

Ilık suya tuzu, yumurtayı ve aldığı kadar unu ilâve edip ele yapışmayacak bir hamur hazırlayınız. Yarım saat dinlendiriniz. Hamurdan bezeler hazırlayınız. Bezeleri hazır yufkaların inceliğinin iki katı kalınlığında açınız. Açılan hamuru çay bardağı (büyük çay bardağı) yardımı ile kesip küçük yuvarlaklar elde ediniz. İç malzemeden bir tatlı kaşığı koyup yarım ay şeklinde kapatınız. Tepsiye dizerken (un serpilmiş tepsiye), tepsinin üst tarafından başlayarak ve daireler çizerek orta noktaya kadar sıralayınız. Bu işlem, hamurlar bibirine yapışmayacağı için haşlama aşamasında size kolaylık sağlayacaktır.

Pişirme aşaması:

Suyun içine 1 çay kaşığı tuz koyarak kaynatınız. Su kaynayınca hıngallarınızı (her seferinde yüzeyi kaplayacak sayıda) suya atınız ve kesinlikle karıştırmayınız. Hıngallar piştiğinde suyun üstüne çıkarak size piştiklerini haber verirler. Pişen hıngalları soğumamaları için kapaklı porselen veya cam kaba koyup hepsi bitinceye kadar aynı işlemleri uygulayınız. En son tereyağını dağlayıp (hafif karamel rengine dönüşünce) üzerlerine dökünüz.

29 Temmuz 2009 Çarşamba

PATLICAN SALATASI

Malzemeler:
  • 7-8 adet patlıcan
  • 6-7 tane ince sivri biber
  • 2 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:

Patlıcanları ocağın büyük gözünde közleyiniz. Közlenmiş patlıcanları su dolu kabın içine koyup musluktan akan suyun altıda sadece yanmış kabuklarını altındaki kızarmış tabakasına zarar vermeden soyup, iki avucumuzun içinde yukarıdan aşağıya doğru sıkıp içindeki acı suyu çıkarınız. Tahtada kıyıp, daha önce limonları sıktığımız porselen kâseye patlıcanları koyunuz. Biberleri de közleyip ince ince kıyarak ilâve ediniz. soğanları ve domatesi de küp küp keserek karışıma katıp zeytinyağı, tuzu ve karabiberi katınız. Hepsini harmanlayarak servis tabağına alınız. Arzu ederseniz üzerine ayrıca zeytinyağı ve limon suyu gezdirebilirsiniz.

Not: Limon suyu miktarını artırabilirsiniz biraz ekşili daha güzel oluyor.

27 Temmuz 2009 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 1/2 Su bardağı pirinç
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:

Önce pirinçleri yıkayınız. 4 su bardağı su ile pişiriniz. Pirinçler kaybolup muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriniz. Pirincinizin pişme durumuna göre tekrar sıcak su ilave edebilirsiniz. Sütü, şekeri ilave edip; kaynamaya çıktıktan sonra 1 fincan suda erittiğiniz nişastayı ilave edip 5 dakika pişiriniz. Ocağın altını kapattıktan sonra tereyağı ve vanilyayı katıp karıştırınız. Karışımdan 2 kepçe alarak bir porselen kâseye koyup azıcık soğutuyoruz. yumurta sarısını katıp hızla karıştırıyoruz. Diğer taraftan güveçlere paylaştırdığımız karışımımızın üzerine çorba kaşığının yardımı ile yumurtalı karışımı dengeli bir şekilde üzerlerine döküyoruz. Güveçlerimizi içi iki parmak sıcak su koyulmuş fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 2oo dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriniz.

23 Temmuz 2009 Perşembe

SOYA SOSLU TAVUK

Malzemeler:
  • Tavuk but, Kemikleri çıkarılmış (Izgaralık) veya Tavuk göğüs eti (Parmak boyutunda kesilmiş) diğer bir adıyla jülyen kesilmiş,
  • 3 Çorba kaşığı soya sosu (Amoy soy sauce) olarak satılanı kullanıyorum,
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,
  • 1,5 çorba kaşığı kekik,
  • 5 çorba kaşığı riviera zeytinyağı
Not: Soya sos tuzlu olduğu için tuz koymayınız.

Yapılışı:

Porselen veya emaye bir kabın içine tüm malzemeleri koyunuz. Tavukları ilave edip iyice karıştırınız. Kapağını kapatıp, buzdolabının normal rafında 4-5 saat dinlendiriniz. Pişirmek istediğinizde büyük boy teflon tavayı ocağın büyük gözüne koyup biraz kızdırıyoruz. Daha sonra tavukları sosuyla birlikte ilave edip, rengi döndüğünde 4-5 dak.'da bir çevirerek 20 dak. pişiriniz.

19 Temmuz 2009 Pazar

ELMALI KURABİYE

Hamur malzemesi:
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 3 yumurta,
  • 250 gr. Tereyağı veya (Hamur işlerinde kullanılan margarin). Diğer margarinlerde su oranı çok yüksek olduğu için istenilen kıvam yakalanamamaktadır.
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldığı kadar un.
İç malzeme:
  • 3 büyük boy elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1,5 Su bardağı toz şeker.
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri
Önce iç malzemeyi pişirmekle başlayalım. Elmaları rendeleyiniz, içine şekeri koyarak ara sıra karıştırarak suyu çekinceye kadar pişiriniz. Ocağı kapamadan bir-iki dak. önce tarçını ilave ediniz. Pişirilen malzeme, reçel kıvamında olacaktır. İç malzeme soğuduktan sonra kullanılacaktır.

Hamurun Hazırlanışı:

Yağı, yumurtaları, yoğurdu, kabartma tozu ve vanilyayı hamur yoğurma kabına alıp hepsini elinizle karıştırınız (mikser kullanmayınız). Un ilavesi ile hamuru hafif hafif yoğurarak ele yapışmayacak kıvama getiriniz. Üzerini kapatarak 10 dak. dinlendiriniz. Dinlenen hamuru 4 bezeye ayırınız. Her bezeyi 40cm. çapında açınız. Açılan bezeleri, sigara böreğinde yaptığımız gibi üçgenlere bölünüz. Böldüğünüz şekilleri bozmadan iki tatlı kaşığı harcı kenarlarına yayınız. Çok nazik hareketle, rulo yapınız. 4 bezeyi de aynı şekilde hazırlayınız. 2 büyük fırın tepsisi çıkar. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi hamur işlerini yaparken tepsilerinizi tereyağı ile yağlayınız. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına veriniz. Üzerleri renk değiştirince (çok hafif sararınca) fırından çıkarınız. Bir tahta spatula yardımı ile porselen tabaklara alıp üzerlerine pudra şekeri ilave ediniz. Afiyet olsun.
Not: Kurabiyeler sıcak iken pudra şekerlerini üzerlerine eleyiniz.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Malzemeler:
  • 15 adet orta boy biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 8 orta boy soğan
  • 2 adet büyük domates (biberlere kapak yapmak için)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • ½ demet nane
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz,
  • 1tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

Yapılışı:

Biberlerin sap kısmından içine bastırarak kapaklarını çıkarınız. yıkayıp ters çevirip süzdürünüz.

İç malzemenin hazırlanışı :


Tencereye yağı koyunuz. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip soğanların suyu çekinceye kadar pişiriniz. Dikkat ederseniz pişirmekten bahsettim. Kavurup renginin değişmesi hem tadını bozar, hem de sağlık açısından zararlı mide yanması yapar. Fıstıkları, üzümleri ilave ediniz (soğanda olduğu gibi kavurmayınız). Bir iki çevirip, Daha önce yıkayıp bir kapta ılık su ve 1 tatlı kaşığı tuzla 30 dakika beklemiş ve tekrar temiz su ile yıkanmış pirinçleri ilave ediniz. Pirinçler şeffaflaşınca altını kapatınız. Sıra ile önce baharatları, tuzu ve şekeri bir limonun suyunu ilave edip tüm malzemenin birbirine kaynaşmasını sağlayınız. En son çok ince kesilmiş yeşillikleri karıştırıp üstü açık soğutuyoruz.

Biberlerin doldurulması:

Bir tatlı kaşığı yardımı ile içlerini dolduruyoruz. Daha önce domateslerden hazırladığımız kapakları kapatıyoruz. Üzerlerine bir tutam tuz serpiniz. Bir çay bardağı su dökünüz. Düz bir porselen tabağı kapatınız. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısınız. İçindeki su yağa dönüştüğünde pişmiş demektir. Kapağını çok fazla açmayınız. Tencerede soğuttuktan sonra, aktardığınız saklama kabında buzdolabına kaldırıp bir gün sonra servis yapınız.