29 Eylül 2010 Çarşamba

NOT ETTİKLERİM

Çile çekmenin erdem, ikiyüzlülüğün erdem, intikamın erdem, aklın inkârının erdem, buna karşın kendini iyi hissetmenin tehlike, öğrenme hırsının tehdit, barışın tehlike, acımanın tehlike, merhamet görmenin küfür, işin küfür, çılgınlığın tanrısallık, değişimin ahlaksızlık ve bozulma emaresi sayıldığı çağda!

- Siz bunların hepsinin değiştiğini ve insanlığın böylece kendi karekterinde yanılmış olması gerektiğini mi sanıyorsunuz? Ah siz insan sarafları kendinizi iyi tanıyın!

FRIEDRICH WİLHELM NİETZSCHE

28 Eylül 2010 Salı

NOT ETTİKLERİM

Ayak papucunun ölçüsü olduğu gibi, herkes içinde servetin ölçüsü vücuttur. Bu kaideye bağlanırsan daima doğru yolda yürürsün.

Buna önem vermezsen mahvolursun. Bir uçurumda yuvarlanıyormuşsun gibi, artık hiçbir şey seni tutamaz. Papuç içinde böyledir, ayağının ölçüsünü bir defa aştın mı evvelâ yaldızlı ayakkabıların, sonra erguvan renginde kumaştan ayakkabıların olur ve nihayet nakışlı ayakkabı istemeye kalkarsın. Zira bir defa sınırı aşan için artık sınır yoktur.

EPİCTETOS

25 Eylül 2010 Cumartesi

KAKAOLU PUDİNG

Mâlzemeler:
  • 1 kg. organik süt
  • 9 tepeleme çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 2,5 silme çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:

Çelik tencereye, nişasta ve kakaoyu ilâve ederek tahta spatulayla karıştırınız. Sütü azar azar dökünüz ve aynı yönde karıştırarak, kaynamaya çıkıncaya kadar pişiriniz. Bu aşamada şekeri ve tereyağını ilâve ediniz ve 5-6 dakika (göz göz oluncaya kadar) pişiriniz. Pudingi ikrâm edeceğiniz kâselerde, üzerlerine Hindistan cevizi, ceviz, fındık veya şam fıstıkla süsleyerek sunum yapınız.

Misket profiterollü puding:

Profiterol hamurundan, misket büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayınız. Yağlı kağıt üzerine diziniz ve pişirme işlemlerini uygulayınız. Pudingi servis kaplarına alacağınız zaman, misket profiterolleri aralara serpiştiriniz.

Not: Pişen puding ılındığı zaman, 1 kutu sıvı kremayla çırparak, dikdörtgen borcama bir kat puding, 1 kat misket profiterollerden serpiştirerek ve tekrar puding ilâve ederek de hazırlayabilirsiniz. Üzerine, bitter çikolata rendeleyebilirsiniz veya Hindistan cevizi (ceviz, fındık vbz.) serperek, farklı lezzetlerde sunum yapabilirsiniz.

Not: Daha önceki yazılarımda, kakao kalitesi konusunda, bahsetmiştim bir kere daha hatırlatmak isterim. Kaliteli kakaonun rengi açık ve kokusu çok özeldir.

20 Eylül 2010 Pazartesi

BOZA YAPIMI

Mâlzemeler:

  • 1/2 kg. bulgur
  • 5 çorba kaşığı pirinç
  • 1/2 kg. şeker
  • 1 yumurta büyüklüğünde ekmek mayası
Yapılışı:

Bulgurları yıkayınız ve üzerini 4-5 parmak geçinceye kadar su ilâvesiyle ezilinceye kadar pişiriniz. Suyu azalırsa sıcak su ilâve ederek, kontrollü bir şekilde helmeleşinceye kadar pişiriniz.

Pirinçleri de aynı şekilde ayrı bir tencerede pişiriniz. Pirinçleri bozanın renginin beyaz olması için kullanıyoruz.

Helmelenerek pişen bulgur ve pirinçleri blendrla 4-5 dakika karıştırınız. Bu aşamada şekeri ilâve ediniz. 1-2 dakika pişiriniz. Bozanızın kıvamı un çorbası kıvamında olmalıdır. (Kıvamını ayarlamak için gerekirse sıcak su ilâve ediniz)

Üzerinin kabuk tutmaması için ara ara savurarak soğutunuz.

Boza ılık hale gelince ekmek mayasını veya daha önce evde bulunan 1 su bardağı bozayı ilâve ederek, tekrar blendrla iyice karıştırınız tencerenin kapağını kapatarak ılık bir ortamda (yoğurt mayalar gibi) mayalanmayası için bekletiniz.

Bozanız 2-3 günde mayalanır. Ekşiyip göz göz olunca içebilirsiniz. Sunum aşamasında garnitür olarak içine veya yanında sarı leblebiyle ikrâm ediniz.

Not: Emaye tencere vbz. sağlıklı kaplarda mayalayınız. (mayalanma olacağı için, diğer metal kaplarda zararlı maddeler açığa çıkar)

Not: Ekmek mayanızı, ekmek yapma aşamalarından, ön mayalama ölçüleriyle, bozaya yetecek şekilde hazırlayabilirsiniz.

19 Eylül 2010 Pazar

WAFFLE

Mâlzemeler:

  • 2 Su bardağı un
  • 2 Su bardağı organik süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı tuz (sitede bahsettiğim tuz)
  • 2 silme çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:

Büyük boy emaye saklama kabına süt ve tereyağı ilâvesiyle, ocağın kahve pişirme gözünde yağ hafif erime durumuna gelinceye kadar ısıtınız.

Yumurtaları ve şekerleri ilâve ettikten sonra mikserle 2-3 dakika çırpınız. Diğer taraftan porselen kâseye un, tuz ve kabartma tozunu birlikte karıştırınız. Sıvı mâlzemeye unlu karışımı ilâve ederek, 2-3 dakika daha çırpınız.

Tost makinanızın tablasını ters çevirerek, arka tarafındaki waffle pişirme konumuna getiriniz. En yüksek sıcaklık ayarına getiriniz. Kepçeyle azar azar waffle şekillerinin, kendi yükseltisi kadar doldurunuz. Makinanızın kapağını hafifçe kapatınız. Mutfak saatinizi 5 dakikaya kurunuz. (ilk 3 dakika makinanızı açmayınız) Waffle'lar altın sarısı renk (kremalı muhallebi tarifimdeki kadayıfların renginde olacak)alınca alabilirsiniz. Tatlı olarak, Bal, reçel, şokella vbz. Tuzlu olarak, peynir vbz. kahvaltılık ürünleri ile servis edebilirsiniz.


Not: Sadece tatlı olarak tüketmek isterseniz, 1/2 paket vanilya kullanabilirsiniz.

Not: Verilen ölçüden 12 adet waffle hazırlanıyor.

14 Eylül 2010 Salı

NOT ETTİKLERİM

YANSITMAK VE... EYLEM

Zengin ve fakir ülkeler arasındaki fark, ülkelerin yaşı değildir.

Meselâ,

Hindistan ve Mısır gibi ülkelerin iki bin yıldan fazla geçmişi vardır ve fakirdirler.

Öbür taraftan,

Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi 150 sene önce isimleri bilinmeyen ülkeler kalkınmış ve zengin ülkelerdir.

Doğal kaynakların var olup olmaması da zengin ülke fakir ülke arasındaki farkı yaratmaz.!!

JAPONYA...

Ufacık bir adaya sıkışmış, % 80 arazisi tarıma ve hayvancılığa uygun olmayan bir ülkedir ama aynı zamanda dünyanın ikinci büyük ekonomisidir.

Ülke dev bir yüzer fabrika gibidir, bütün dünyadan ham madde ithal eden sonra da bütün dünyaya bitmiş ürün ihraç eder.

Diğer bir örnek,

Kakao yetiştirmeyen ancak dünyanın en kaliteli çikolatasını üreten İSVİÇRE' dir.

4 ay da sürse de kısa yaz döneminde toprağı da ekerler, hayvancılıkta yaparlar. Bu yetersizlikte bile ürettikleri süt ürünleri en iyi kalitededir.

Bu ufak ülke yansıttığı güvenli, düzenli ve çalışkan ülke imajı sayesinde dünyanın para kasası olmayı başarmıştır.

Zengin ve fakir ülkelerin yöneticilerini birbiriyle karşılaştırdığımızda aralarında önemli bir fark bulamazsınız.

Irk ve deri rengi de önemli değil

Kendi ülkelerinde tembel olarak tanınan işçiler aslında zengin Avrupa ülkelerinin arkasındaki ana üretici güçtür.

Peki...

O zaman aradaki fark nereden gelmektedir?

Fark;

Uzun yıllardır kültür ve eğitim ile içlerine işlenen değişik bakış açısıdır.

Zengin ve kalkınmış ülke insanlarının davranışlarını incelediğimizde, büyük bir çoğunluğun prensiplere kalben inandığını görüyoruz...

1. Temel ahlâki kurallara

2. Dürüstlük

3. Sorumluluk

4. Kanun ve kurallara saygı

5. Başkalarının hakkına saygı

6. Çalışkanlık

7. Tasarruf ve yatırıma inanç

8. İrade

9. Dakiklik

Geri kalmış ülkelerde nüfusun çok küçük bir azınlığı bu prensiplere inanmaktadır.

Biz, doğal kaynaklarımız olmadığı için veya doğa bize karşı zalim davrandığı için fakir değiliz.

Biz doğru bakış açısına sahip olmadığımız için fakiriz.

Zengin ve kalkınmış ülkeleri o noktaya getiren işlevsel prensiplere uymak ve bunları çocuklarımıza öğretmek azmimiz olmadığı için hala fakiriz.

Ama Vatanınızı Seviyorsanız

Bu mesajın mümkün olduğu kadar çok kişinin eline geçmesini sağlayınız. Ne kadar çok kişi doğru prensipler; benimserse o kadar çabuk düze çıkarız.


Hadi Kolay Gelsin!






PATLICAN KÖFTESİ

Mâlzemeler:
  • 4 -5 adet patlıcan
  • 2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 3 adet yumurta (pane için)
  • 1 kahve fincanı un (pane için)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 küçük limonun suyu
Beşamel Sos mâlzemeleri:
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı + 1 tatlı kaşığı un
  • 5 kahve fincanı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:

Patlıcanları ocağın üstünde közleyiniz. Akarsu altında, patlıcanların sadece yanmış siyah kabuk kısımlarını soyunuz ve yukarıda aşağıya doğru patlıcanları avuç aranızda sıkınız. Daha önce porselen kâseye sıkmış olduğunuz limon suyuna, 4 su bardağı su ilâve ediniz ve acı suyunu çıkardığınız patlıcanları limonlu suya alınız.

Beşamel sos için, çelik sahanda tereyağı ile unu 2 dakika kavurunuz. Kenarda sıcak halde beklettiğiniz sütü ilâve ediniz ve vura vura, karıştırarak pişiriniz. 2-3 dakika sonra ocağı kapatınız.

Patlıcanları limonlu sudan avuç arasında sıkarak çıkarınız ve tahtada incecik kıyınız.

Beşamel sosun içine, patlıcanları, kaşar peyniri, çok ince kıyılmış maydanozu, tuzu ilâve ederek mâlzemeleri kaynaştırınız. (Rondo da iyice kaynaştırabilirsiniz)

Hazırladığınız patlıcan köftesinin harcını, katılaşması için buzdolabında 2 saat dinlendiriniz.

İri ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayınız. Önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayınız ve yağ çekmemesi için, derin yağda kızartınız.


FIRINDA PATLICAN KÖFTESİ


Yağlamış olduğunuz dikdörtgen borcama, galeta (ekmekten de hazırlayabilirsiniz) ununu veya biraz un serptikten sonra, karışımı dökünüz. Bir kahve fincanı kadar galeta ununu mâlzemenin üzerine serperek, fırında da (10 dakika) pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz 1 adet yumurtayı mâlzemeye ilâve edebilirsiniz.

FIRINDA MUSKA BÖREĞİ

Mâlzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 5 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt

İç mâlzemeleri:

  • 250 gr. beyaz peynir
  • 1/2 maydanoz
Yapılışı:

Porselen bir kâseye yumurtaları kırınız. Üzerine sütü, erimiş yağı ilâve ederek çırpınız. Yufkanın bir tanesini açınız ve üzerine hazırlanan harçtan eşit bir şekilde sürünüz ve diğer yufkalara da aynı işlemleri kat kat uygulayınız.

Yufkaları 10 cm. eninde, boydan boya kesiniz. Tekrar her parçayı ortadan ikiye bölünüz. Her parçayı alınız ve iç mâlzemesinden birer kaşık koyup, muska şeklinde sararak bir üçgen meydana getiriniz.

Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı diziniz ve kalan sostan sürünüz. Önceden ısıtılmış, 170 - 180 dereceli orta hararetli fırında pişiriniz.

Not: Yufkalara karışım sürmeden 4 cm. eninde parçalara kesiniz. Hazırladığınız, herhangi bir börek içi ile küçük üçgen börekler hazırlayınız.

Yağda kızartarak, farklı bir lezzetle sunum yapınız.

BAHARATLI KURABİYE

Mâlzemeler:

  • 1 çay bardağı (büyük) şeker
  • 125 gr. tereyağı
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı zencefil
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • Bir fiske tuz
  • 2,5 su bardağı un
Yapılışı:

Şekerle tereyağını karıştırınız. İçine yumurta ve pekmezi ilâve ederek çırpınız. Kalan mâlzemeleri, eleyerek karışıma dahil ederek yoğurunuz. Hamuru silindir şekline getiriniz ve yağlı kâğıda sarınız. Buzdolabında 4 saat kadar dinlendiriniz. İnce dilimler halinde kesiniz. 170-180 dereceli sıcak fırında pişiriniz.

12 Eylül 2010 Pazar

NOT ETTİKLERİM

  • İnsanlar müzik yoluyla, yüzyıllar önce yaşamış ruh akrabalarını bulabiliyorlar.
  • Sanatsız kültür, yapraksız ağaca benzer.
  • Müzik eğitimi görmemiş bir toplumun yaşantısı, fırtınalı denize benzer.
  • Müzik düşüncenin kanadıdır.
  • Müzik sevginin, sevgi yaşantımızın kaynağıdır.
  • Müzik kişiliği yansıtır.
  • Müziksiz yaşamak, güneşsiz bir ömürdür.
  • Su dışımızı, müzik içimizi temizler.
  • Müzikle beslenen ruhlar, fenalık düşünemezler.
MÜNİR CEYHAN



Not: Müzik Hocam, MÜNİR CEYHAN Beyefendinin, müzik kitabından sizlerle paylaşmak istediğim kendisine ait güzel sözler.

NOT ETTİKLERİM

Duygusuzluk, yetenekleri uykuda bırakır.

FRİEDRİH SCHİLLER




11 Eylül 2010 Cumartesi

NOT ETTİKLERİM

Yürürken bir çiviye basmamaya, ayağının burkulmamasına itina ettiğin gibi, varlığının en esaslı tarafının yani, seni idare eden aklın da çarpılmamasına dikkat et.

Hayatımızın her hareketinde bu kaideye riayet edersek her şeyi daha ehemniyetle yapmış oluruz.

EPİCTETOS



9 Eylül 2010 Perşembe

NOT ETTİKLERİM

Kendinden söz etmeyi kötü görmek, yasak etmek adet olmuştur; çünkü kendinden bahsetmek her zaman kendini övmek gibi görünür; kendini övmekse, herkesin zıddına gider ama, kendinden söz etmeyi yasak etmek, çocuğun burnunu silecek yerde, burnunu koparmak olur.


MONTAİGNE



Felsefenin insanlara, yaşamaya başlarken de, ölüme doğru giderken de söyleyecekleri vardır.

MONTAİGNE

NOT

PİZZA TAŞI HAKKINDA

wkevin.com
sitesinde

Ekmek, pide, pizza vb. hamur işlerinizin pişirilmesinde size yardımcı olacak, pratik bir şekilde fırın içinde kullanabileceğiniz, seramik (sırsız) karo taşlarının dizaynları hakkında bilgi edinebilirsiniz.


8 Eylül 2010 Çarşamba

NOT ETTİKLERİM

Ölümün gölgesi nereye gitsem eşlik eder bana. Ciddiliğin bir güvencesidir benim için, bu yüzden de seviyorum bu gölgeyi. Ölüm giydiğim giysinin bir kuyruğudur adeta, yürümeye göreyim, bu kuyruğu taşırım peşim sıra... Aslında benim onu tanımam gibi bir durum sözkonusu değil, çünkü bana asılıdır ölüm, onu ardım sıra çeker götürürüm gittiğim yere.


NİCOLAAS THOMAS BERNHARD



Çeviri K. ŞİPAL

7 Eylül 2010 Salı

NOT ETTİKLERİM

"NE ZAMANIN İÇİNDE, NE DE BÜSBÜTÜN DIŞINDA OLABİLİRSİNİZ"

AHMET HAMDİ TANPINAR


5 Eylül 2010 Pazar

NOT ETTİKLERİM

Kadın var, arpayı aş eder.
Kadın var, buğdayı termaş eder.

ANONİM

3 Eylül 2010 Cuma

NOT ETTİKLERİM

Gerçek mutluluk mal ve mülke sahip olmakla değil, akıl ve erdeme sahip olmak ile mümkündür.

En büyük suçlar, gerekli olanı değil de, fazla olanı elde etmek için işlenir.

ARİSTOTALES








2 Eylül 2010 Perşembe

NOT ETTİKLERİM

Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.

ALBERT EİNSTEİN


Eğitimin sırrı öğrenciye saygı duymaktır.

RALPH WALDO EMERSON


Temiz bir vicdan kadar, yumuşak bir yastık yoktur.

FRANSIZ ATASÖZÜ


Yirmi yaşında istek, otuz yaşında zeka, kırk yaşında akıl önemlidir.

FRANKLIN


Gözlerin konuştuğu dil, her yerde aynıdır.

GEORGE HERBERT


Güvensizlik başlayınca, dostluk kaybolur.

EPİCURE


Bir kişiye yapılmış haksızlık, bütün topluluğa yönelmiş bir tehdit demektir.

MONTESQUİEU


Hayat hareket, hareketsizlik ölümdür.

LEWİS MORRİS


Kendinize hakimiyeti yitirdiğiniz ölçüde, özgürlüğünüzüde yitirirsiniz.

MARİA ESCHENHACH


Uçurtmalar rüzgar gücü ile değil, o güce karşı koydukları için yükselirler.

W. CHURCHİLL


Hakkını bilmeyenin, hakkı yoktur.

ALMAN ATASÖZÜ


Öğretmek, yeniden öğrenmektir.

BROWN



1 Eylül 2010 Çarşamba

SOKAK SİMİTİ

  • 4 su bardağı un
  • 5 Türk kahvesi su
  • 1 çay kaşığı ınstant maya
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu (aktarlarda satılan doğal tuz)
  • Susam (simit için satılan Türk susamı)

Şeker pekmezi (gerçek sokak simitin de kullanılan pekmez)

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
Not: Pekmez miktarını siz sonra istediğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.

Not: Sanayi tipi tuzlardan aynı neticeyi alamazsınız.

Not:
Ekmek, pide simit ve benzeri hamur işlerinizde çok az maya, ılık su ve tuz ile hazırlayacağınız hamuru (ekmek hamuru kıvamında) en az bir gece buzdolabında bekletiniz. Ertesi gün ön mayalama yaptığınız hamuru, ılık su ve un ilâvesi ile tekrar yoğurunuz ve 3-4 saat mayalanması için bekletiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız hamurlardan çok iyi netice alacağınızı gözlemleyeceksiniz.

Bu tarz hazırlanan hamur işlerinde, maya az kullanıldığı için ekşi hamur kokusunu almazsınız.

Yapılışı:

Emaye kaba iki fincan ılık su ve tuzu ilâve ederek, tuz eriyinceye kadar karıştırınız. Mayayı ekleyiniz elinizle 1-2 dakika karıştırınız. Kek kıvamına gelinceye kadar un ilâve ederek iyice karıştırınız. Saklama kabının kapağını kapatınız ve 2 saat mayalayınız. Ön mayalama yaptığınız hamura, daha önceden hazırladığınız şeker pekmezinden 1-2 kaşık pekmez, kalan ılık su ve unu ilâve ederek tekrar hamuru yoğurunuz. İstenilen bir gece hamurun dinlendirilmesidir. Eğer aynı gün yapmak isterseniz, tekrar 2-3 saat mayalayınız.

Şeker pekmezinin hazırlanışı:

Çelik küçük bir tencerede, kahve ocağının açık ayarında şekeri su ile kaynatınız. (ağda hazırlar gibi) su buharlaştıkça, kalan şeker köpük köpük kabarır, bu aşamada ocağın altını kısınız ve pekmez rengi alıncaya kadar pişiriniz. Sıcak su ilâvesi ile şeker pekmezini ( pekmez kıvamında) hazırlayınız. Televizyonlarda simit tarifinde üzüm pekmezi vb. pekmezleri öneriyorlar, ben daha önce denediğimde, görüntü olarak benziyor ama tadı acı oluyor.

Not: Susamları fırında altın sarısı renk alıncaya kadar kavurunuz.

Hazırlanışı:

Hamurdan yumurta boyutunda bezeler hazırlayınız. Düz bir zeminde iki elinizle yuvarlayarak uzun (simit boyutunu düşünerek) fitiller hazırlayınız. İki fitili yan yana getirerek, saç örgüsü gibi döndürünüz. Birleşme noktalarını avucunuzun içi ile ileri geri hareketi ile kaynaştırınız. Sıcak haldeki şeker pekmezine batırdıktan sonra, kavrulmuş susama bulayınız. Aralıklı bir şekilde tepsiye diziniz. Önceden 10 dakika ısıtılmış 200 dereceli fırında kontrollü bir şekilde pişiriniz.

Şeker Pekmezini öğrenmemin hikâyesi:

Televizyonda haberleri izliyorum. Zabıta memurlarının, simit imalâthanelerinin denetimi ile ilgili bir haber, zabıta amiri eksiklikleri dile getiriyor ve çalışma ortamının daha hijyen olması konusunda çalışanları uyarıyor.

O sırada tezgâhın altında, üzeri açık bir vaziyette duran teneke kutunun içinde ne olduğunu soruyor. Tam bu sırada simitin gizli formülüne ulaşıyorum. Görevli bey şeker pekmezi diyor ve yapılışını özetliyor. Ben çok önemli bir bilgiye ulaştığım için seviniyorum.