19 Eylül 2011 Pazartesi

KENDİ KENDİNDEN HOŞNUT OLMAK

Her birey yalnızca, "Yöntem Üzerine Konuşma" adlı yapıtımda belirttiğim üç ahlâk kuralına dayanan üç şeyi gözlemesi koşuluyla, başka hiçbir şeyi beklemeden kendi kendinden hoşnut hale gelebilir düşüncesindeyim.

Birincisi, yaşamın tüm beklenmedik olayları içinde yapması veya yapmaması gerekeni bilmek için, mümkün olan en iyi biçimde, her zaman kafasından yararlanmaya çalışmasıdır.

İkincisi, tutkularının veya özlemlerinin onu yolundan çevirmesine izin vermeyerek, aklın ona öğütlediği her şeyi gerçekleştirmek için, kesin ve değişmez bir kararlılığının olmasıdır ve kimsenin bunu böyle açıklamış olup olmadığını bilmememe rağmen, erdem olarak ele almamın gerektiğine inandığım bu kararlılığın kesinliğidir.

Üçüncüsü, akla göre sahip olmadığı tüm mülkleri, elde etmenin kendi gücünü aşan bir şey olduğunu gözönüne alması ve bu şekilde onları hiç istememeye kendini alıştırmasıdır; Çünkü hoşnut olmamızı, istek, özlem veya pişmanlığın dışında hiçbir şey önleyemez, ama her zaman aklın bize emrettiği şeyi yaparsak pişmanlık duyacak hiçbir konumuz olmayacaktır. Daha sonra olaylar, hataya düştüğümüzü gösterse bile durum değişmeyecektir. Çünkü bu hiçbir şekilde bizim hatamızdan kaynaklanmamıştır.


DESCARTES

Hiç yorum yok: