4 Şubat 2010 Perşembe

MARMELATLI BİSKÜVİ

Malzemeler:

  • 1/2 kg. un
  • 250 gr. tereyağı
  • 125 gr. pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
Ara kat malzemesi: Marmelat (istenilen meyvadan)

Yapılışı:

Unun içine, yağı, pudra şekeri, yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya ve bir tutam tuz ile hamur hazırlayınız. Bütünleşinceye kadar yoğurunuz. Hamuru iki eşit parçaya bölünüz. 30 dakika kapağı kapalı olarak, emaye saklama kabında dinlendiriniz. Dinlenen hamurları 1/2 cm. kalınlığında, büyük çay bardağı ile keserek, yuvarlaklar elde ediniz. Elde ettiğiniz yuvarlakların yarısının orta noktasını, şişe kapağı veya başka küçük bir yuvarlak kalıpla orta noktasında delik oluşturunuz. Daha sonra bisküvilerin açılan bu noktasından marmelatların görüneceğini düşünerek delik açınız) artan hamurlara aynı işlemi uygulayarak, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizerek, önceden 5-10 dakika ısıtılmış orta ısıdaki yaklaşık 160-170 dereceli fırında hafif sararıncaya kadar pişiriniz. Fırından çıkan kurabiyelerden deliksiz olan kurabiyelerin üzerine, 1 tatlı kaşığı marmelât sürünüz ve üzerine delikli bisküviyi oturtunuz hafifçe bastırınız. Delikten marmelâtın görünmesi için delik olan bölümün üzerinden bakılınca marmelât görünsün diye tepe noktasına kadar marmelatla doldurunuz (miktarı denedikçe siz ayarlayabilirsiniz). Tepsi içindeyken üzerlerine pudra şekeri eleyiniz. İki veya üç katlı porselen sunum tabağında servis ediniz.

Marmelât Hazırlama: Şimdilik evdeki meyvalardan, kendinizin hazırlayacağı marmelatla hazırlamanızı tavsiye ederim. Herhangi bir meyvadan, Ben 1 kg üzerinden anlatayım siz isterseniz katlayarak çoğaltırsınız. Örneğin şimdi mevsiminde olduğu için 1 kg. ayvayı, 1 kg. şekerin içine rendeleyiniz. tahta kaşıkla karıştırarak ayvaların suyu çekilinceye kadar kontrollü bir şekilde pişiriniz. İnmeye yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ilâve ediniz. Sıcak iken kapakları yeni kavanozlara doldurarak kapaklarını kapatınız ve ters çeviriniz. Soğuyuncaya kadar yerinden oynatmayınız. Pişerken üzerinde biriken tabakayı almayınız. Çünkü üzerinde biriken kısım marmelâtın jelini oluşturan tabakasıdır. Marmelâtlarda, meyvalar rendelenir veya yumuşaklığına göre ezilir ve su koyulmadan meyvenin kendi suyu ile pişmesi sağlanır. Reçellerde aynı ölçüde yapılır meyvalar bir gece önceden tencerenin alt zeminine dizilir üzerine tatlı meyvalarda 1'e 1 ölçüsü kullanılır. Ekşi meyvalarda 1'e 1,5 ölçüde şeker kullanılır ve reçel kendi suyu ile kısık ateşte başından ayrılmadan pişirilir. Reçelleriniz, hiç bozulmadan 1-2 sene dayanır.

Not: Aşure, reçel vb. tatlıları pişirmek için dibi kalın yuvarlak büyük boy çelik bir tencere almanızı tavsiye ederim. Bisküviden bahsederken elmalı kurbiyemin tarifi geldi aklıma denediniz mi bilmiyorum çok özel bir tariftir.

Hiç yorum yok: