3 Şubat 2010 Çarşamba

HAFTALIK HAMUR

Malzemeler:

  • 3 su bardağı ılık su
  • 1,5 çay kaşığı ınstant kuru maya
  • Un (aldığı kadar
  • 1 tatlı kaşığı doğal tuz (daha önceki tariflerde bahsettiğim tuz)
Not: Sanayi tipi tuzlar, deneme çalışmalarımda bizzat gözlemlediğim gibi, hazırlanan hamurların yapısını bozuyor. Pişince hamurların sertleşmesine sebep oluyor. Birde en önemlisi önceki hamur tariflerimde bahsettiğim (küçük güveç içinde su koymak) fırında buhar oluşturmak çok önemli,


Yapılışı:

Soğuğa yakın ılık suya, tuzu, mayayı katarak, karıştırınız. Alacağı kadar un ilâve ederek, hamuru yoğurunuz. ( yoğurma işlemi tamamlanmaya yakın, hamur elinizden ayrılacak ve yoğurduğunuz kabın içinde hiç un ve hamur kalıntısı kalmayacak ve hamur bütünleşecektir. Bu şekilde, hamurunuzun kıvamını yakalamış olursunuz) Elde edeceğiniz hamuru, büyük boy kapaklı emaye saklama kabında, buzdolabının normal rafında, bir hafta muhafaza edebilirsiniz. Börek açabilir, kullanacağınız miktarına hazırlama aşamasında 1-2 çorba zeytinyağıyla yoğurarak pizza hamuru, pide, yağda kızartarak hazırlayacağınız, her türlü börekte kullanabilirsiniz. Evde ekmeğiniz kalmadığı zaman yoğurmadan, küçük toplar halinde koparacağınız hamura hafif hareketlerle minik ekmek şekli vererek pişiriniz. Dinlenmiş hamurdan çok lezzeti ekmekler ve çeşitli hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Bu hamurun özelliği az maya ve uzun süre dinlenmesinin kattığı özel tadır.

Hiç yorum yok: