17 Aralık 2010 Cuma

BAKLAVA

Mâlzemeler:


Hamur mâlzemesi:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1-2 fiske tuz (deniz tuzu)
  • 4 su bardağı un
Açmak için buğday nişastası
  • 250 gr. tereyağı
  • 300 gr. ceviz

Şerbet mâlzemeleri:

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
Yapılışı:

Emaye kabın içine unu boşaltınız. Ortasını havuz gibi açınız yumurta, tuz, ılık su ile yoğurarak, hamuru(10 dakika yoğurunuz) bütünleştiriniz. Hamurun üzerine nemli bir bez örtünüz ve 15 dakika dinlendiriniz. Tekrar yoğurunuz ve 15 dakika daha dinlendiriniz.

Hamuru ince uzun rulo şekline getiriniz. Bıçakla keserek, 10 adet beze oluşturunuz. Hamurların bıçakla kesilen bölümleri yukarı gelecek şekilde, avucunuzun içi ile bastırarak yassılaştırınız. Üzerlerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendiriniz.

Bezeleri çok az nişasta serperek, beşerli 2 gurup halinde aralarına nişasta serperek, pasta tabağı boyutunda açınız. Nişastaların fazlalıklarını fırça ile alınız. 45 dakika nemli bir bez altında dinlendiriniz.

Tepsinizi oda sıcaklığındaki tereyağı ile yağlayınız.

İki bezeyi nişasta yardımı ile 45 cm (42 cm. çapındaki tepsim için) çapında arkası görünür şeklinde açınız. Hamur açma tahtasına yerleştirdiğiniz yufkanın üzerine tepsinizi oturtunuz. Bıçak yardımı ile etrafından kesiniz.

Yağlanmış fırın tepsinize itina ile, oklavaya sarılı birinci yufkayı yayınız ve daha önce eritip ılıttığınız tereyağından, 2 kaşık yağı eşit bir şekilde yufkanın üzerine serpiniz ve elinizle hafifçe her tarafını yağlayınız.İkinci yufkaya da aynı işlemi yapınız.

Yufkanın yan taraflarından çıkan parçaların yarısını, ikinci yufkanın üzerine eşit bir şekilde yayınız. Tekrar 2 kaşık yağı aynı şekilde yayınız. Rondo da orta kalınlıkta çekilmiş cevizlerin tamamını serpiniz. Yine hamurun yan tarafından çıkan parçalarla döşeyiniz.

Kalan sekiz yufkayı da 2'şer 2'şer açınız ve aynı şekilde kesiniz. Teker teker tepsiye yayınız. Ara katları yağlayınız. Son açılan sekiz yufkanın, yan tarafından çıkan parçaları kullanmayınız. Kalan hamuru farklı bir şekilde değerlendiriniz.

Rulet bıçakla, hazırlanan hamuru baklava boyutunda küçük dikdörtgenler şeklinde kesiniz. Kalan yağ soğumuşsa, hafif ısıtınız ve aynı şekilde, yağın tamamını en üst kata eşit bir şekilde dökünüz. Davlumbaz fırında, üzeri altın sarısı haline gelinceye kadar kontrollü bir şekilde pişiriniz.

Su ve şekeri 10 dakika kaynatınız ve 1-2 damla limon suyu sıkınız. Ilık haldeki şerbetten, fırından çıkardığınız baklavaya 3 kepçe şerbeti eşit şekilde dökünüz ve sönmüş fırının içine alınız.
Bu aşamada, kalan şerbeti kaynatarak kıvamını koyulaştırınız.

Şerbetin koyulaştığını almak için bir cam tabağa damlatarak test ediniz. Sönmüş fırından çıkardığınız baklavaya, koyulaştırdığınız şerbeti eşit bir şekilde dökünüz ve tekrar sönmüş fırında soğuyuncaya kadar muhafaza ediniz.


Püf noktası: Şerbetin iki aşamada baklavaya dökülmesi.



Not:

1.Tarifte verilen un miktarı yeterlidir. Hamuru iyice yoğurduğunuzda bütünleşecektir. Un ilâve etmenize gerek kalmayacaktır. Ekleyeceğiniz un hamuru bozabilir
.

2. Rezistanslı fırınlarda (Davlumbaz) pişirmenizi öneriyorum. Ağır ağır pişirdiği için iyi netice alınıyor.

3. Hamur işleri, yemek vb. yiyecekleri hazırladığınızda, doğal tuz kullanmanız durumunda daha başarılı neticelere ulaşacaksınız.

4. Kuruyemişçilerden baklava yapmak için, uygun fiyata kırıkceviz temin edebilirsiniz.


Size verdiğim tarif çok tanınmış baklava tarifinin tadında olacak. Ölçüler, ev şartlarına göre milim milim hesap edilerek hazırlanmıştır.

Şerbetin, 2 aşama şeklindeki hazırlanışı ve fırında bekletilme aşamaları kendi deneyimlerim neticesinde uygulanmıştır.




Hiç yorum yok: