29 Ekim 2010 Cuma

NOT ETTİKLERİM

CUMHURİYET

Sayın Büyüklerim, sevgili Arkadaşlarım;

Birinci Dünya Savaşı sonunda yenik sayılmamızdan sonra, düşmanlarımız yurt topraklarımıza saldırarak tarihte hiç bir zaman yok olmamış Türk Devletini ortadan kaldırıp, Türk ulusunu yok etmek için var güçleri ile çalıştılar. Kurtuluş Savaşımızın ilk yıllarında neredeyse bize sadece Ankara ve çevresi kalmıştı. Dört bir yanımızı düşmanlar işgal etmişti. Bu duruma Osmanlı Devleti yöneticileri karşı çıkıp, çözüm bulmadığı gibi, padişah, sadrazam ve saray erkânı da sadece kendi başlarının kaygısına düşmüşlerdi.

Türk Ulusu bir kurtarıcı, bir önder ararken Mustafa Kemâl 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Amasya genelgesi ile tüm yurda kurtuluş müjdesi verdi. Erzurum, Sivas kongrelerini gerçekleştirip, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Büyük Millet Meclisini açtı.

Artık bundan sonra Türk yurdunun ve ulusunun gerçek temsilcilerinin yönetimi vardı. Türkiye'de Meclis Mustafa Kemâl başkanlığında bir hükümet kurarak, hemen yurt topraklarının düşman işgalinden kurtuluşunu gerçekleştirme amacına yönelik askeri, siyasi ve ekonomik çalışmalar yapmaya başladı. Üç buçuk yıl süren "Meclis Hükümeti Yönetimi" ta o zamandan adı konmamış bir Cumhuriyet yönetimiydi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun hükümeti, çağın en modern silah ve gücüne sahip düşman ordularına karşı, Mustafa Kemal'in Başkomutanlığında Kurtuluş Savaşı kazanıldı.

Lozan Antlaşmasıyla, askeri zaferimizin, siyasi zaferle perçinleşmesi gerçekleştirildi.

Çağımızın, Türk Ulusu'na yaraşan yönetim biçimi olan Cumhuriyet yönetimi kabul edilerek, 29 Ekim 1923'te resmen bütün dünyaya duyuruldu.

Cumhuriyet Bayramı her yıl 29 Ekim'de ulusça kıvançla kutladığımız bir milli gündür. Bu günde, yurdumuzun her yerinde ve okullarımızda törenler düzenlenir, konuşmalar yapılır şiirler okunur ve şölenler verilir. Tüm bu etkinliklerin amacı 29 Ekim 1923'te yeni kurulan Genç Türk Devletine verilen "Cumhuriyet" adının özelliklerini bilip, anlama ve önemini kavramaktır.


Not: Yavrumun ilkokul 4. sınıfta okuduğu dönem, Cumhuriyet Bayramı'nda kendisinin hazırlayıp, okulda yapılan törende okuduğu yazıdır.

Hiç yorum yok: