21 Eylül 2009 Pazartesi

KÜÇÜK EKMEKLER

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kalın deniz tuzu
  • Aldığı kadar un
Üst malzemeleri (ŞİFA):
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1/2 çay kaşığı ınstant kuru maya
  • 1 çay kaşığı un

Yapılışı:

Ilık suya, maya ve tuz ilâve ederek, tuz eriyinceye kadar elinizle karıştırınız. Unu azar azar ilâve ederek, yaklaşık 5 dakika yoğurunuz. Hamurun kıvamı (Hazır ekmek hamuru kıvamında olacak) bütünleşip ele yapışık olacak şekle gelince, zeytinyağını ilâve ediniz. 2-3 dakika daha yoğurup, üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakınız. Mayalanan hamuru, elinizi küçük bir kâseye koyacağınız su ile ıslatarak, 12 bezeye ayırınız. Küçük ekmek şekli vererek, tereyağı ile yağladığınız tepsiye, kabaracağını da göz önünde bulundurarak aralıklı diziniz. 15-20 dakika tekrar mayalanması için bekletiniz.
Mayalanan ekmeklerin üzerlerini sivri bir bıçakla uzunlamasına çiziniz. İsterseniz artı şeklinde de çizebilirsiniz. Üst malzemesini karıştırarak, elde edeceğiniz karışımı bir fırça yardımı ile ekmeklerinizin üzerlerine sürünüz. Fırına dayanıklı bir kâse içine, su koyarak fırının, alt zeminine koyunuz. 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında altın sarısı renk alıncaya kadar pişiriniz.
Not: Ekmek pişirirken, ekmek hamurlarının altına, fırınlardan temin edebileceğiniz. Kepek veya mısır unu ya da un serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok: