15 Kasım 2010 Pazartesi

ATA'mızın aşçısı GEORGE Usta'nın Kuru Fasulye tarifidir.

ÇÖMLEKTE KURU FASULYE

Mâlzemeler:

  • 1 kg. kuru fasulye
  • 500 gr. koyun döşünden kuşbaşı et
  • 1,5 kg. soğan (son zamanlarda kullanılan ve yemeklerimizin tadını bozan beyaz soğan kullanmayınız)
  • 250 gr. yemeklik yağ (siz günümüz koşullarına göre 1 çay bardağı zeytinyağı kullanabilirsiniz)
  • 1,5 yemek kaşığı ev yapımı salça
  • 150 gr. sucuk, pastırma karışımı
  • 1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu (site içinde tuzla ilgili yazılara bkz.)
  • 1,5 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Hamuru İçin mâlzemeler:

  • 300 gr. un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3,5 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında erimiş)
  • 1 yumurta
  • 1,5 çay kaşığı deniz tuzu
Yapılışı:

Fasulyeleri akşamdan ıslatınız. Üzerini 2-3 parmak örtecek kadar su ilâve ederek haşlayınız. Fasulyeleri tenceresinde kapağı kapalı, sıcak bir şekilde haşlama suyu ile birlikte muhafaza ediniz.

Çelik tencerede ısıttığınız yağda, incecik kıydığınız soğanları sarartmadan soteleyiniz ve üzerine eti ilâve ediniz. Et suyunu bırakıp çekinceye kadar (etin suyu yağa dönüşünceye kadar) kısık ateşte pişiriniz. Etlerin üzerine gelecek şekilde sıcak su ilâve ediniz ve etlerin rengi sarı renk alıncaya kadar kontrollü bir şekilde 10-15 dakika pişiriniz. Bu aşamada tuzu ve su ile sulandırılmış salçayı ekleyiniz.

Pastırma ve sucukları doğrayınız. Çömleğe (Güvece) haşlama suyu ile birlikte fasulyeleri, pastırma ve sucuğu, tenceredeki et karışımını boşaltınız.

Daha önceden ısıtılmış orta ısıdaki (180- 190 dereceli) fırınınızda, üzeri kaymak tutuncaya kadar pişiriniz.

Hamur mâlzemeleri ile hamuru yoğurunuz ve 5- 10 dakika dinlendiriniz. Son aşama olarak güvecin ağız kısmını kapatıp, yan kısımlarından sıkıştırabileceğiniz boyutta hamuru merdane ile inceltiniz. Kapak gibi üzerine örtünüz ve kıvrım yerlerinden bastırınız. Tekrar sıcak fırına alınız ve hamur kızarıp kabarıncaya kadar pişiriniz. Hamuru ile birlikte servis ediniz.

Not: Yemek 12 kişiliktir.

Hiç yorum yok: