30 Temmuz 2009 Perşembe

HINGAL

Malzemeler:

Hamur malzemesi:
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
  • 1/2 kg. Yağsız dana kıyma (satır kıyması )
  • 2 orta boy soğan
  • Tuz
  • Haşlamak için 2 lt. su (Suyundan istenirse çorba hazırlanabilir)
Sos malzemesi:
  • 4 çorba kaşığı kızdırılmış tereyağı
İç malzemenin hazırlanışı:

Kıymayı tencereye koyunuz. Kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurunuz (Yağ kullanılmayacak). Tuzunu ilâve ediniz. 1-2 dak. sonra kapatıp soğumaya bırakınız. Kıymanın iyice soğuduğundan emin olunca içine soğanları rendeleyiniz. Buradaki püf noktası soğanın çiğ olduğu zamanki kokusunun kaybolmamasıdır.

Hamurun hazırlanışı:

Ilık suya tuzu, yumurtayı ve aldığı kadar unu ilâve edip ele yapışmayacak bir hamur hazırlayınız. Yarım saat dinlendiriniz. Hamurdan bezeler hazırlayınız. Bezeleri hazır yufkaların inceliğinin iki katı kalınlığında açınız. Açılan hamuru çay bardağı (büyük çay bardağı) yardımı ile kesip küçük yuvarlaklar elde ediniz. İç malzemeden bir tatlı kaşığı koyup yarım ay şeklinde kapatınız. Tepsiye dizerken (un serpilmiş tepsiye), tepsinin üst tarafından başlayarak ve daireler çizerek orta noktaya kadar sıralayınız. Bu işlem, hamurlar bibirine yapışmayacağı için haşlama aşamasında size kolaylık sağlayacaktır.

Pişirme aşaması:

Suyun içine 1 çay kaşığı tuz koyarak kaynatınız. Su kaynayınca hıngallarınızı (her seferinde yüzeyi kaplayacak sayıda) suya atınız ve kesinlikle karıştırmayınız. Hıngallar piştiğinde suyun üstüne çıkarak size piştiklerini haber verirler. Pişen hıngalları soğumamaları için kapaklı porselen veya cam kaba koyup hepsi bitinceye kadar aynı işlemleri uygulayınız. En son tereyağını dağlayıp (hafif karamel rengine dönüşünce) üzerlerine dökünüz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

üff be ne güzel olur gercek hıgal işte bu

Gülseren Kulak Köroğlu dedi ki...

Adsız rumuzlu misafirime, yorumunuz için teşekkür ediyorum.