18 Temmuz 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Malzemeler:
  • 15 adet orta boy biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 8 orta boy soğan
  • 2 adet büyük domates (biberlere kapak yapmak için)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • ½ demet nane
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz,
  • 1tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

Yapılışı:

Biberlerin sap kısmından içine bastırarak kapaklarını çıkarınız. yıkayıp ters çevirip süzdürünüz.

İç malzemenin hazırlanışı :


Tencereye yağı koyunuz. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip soğanların suyu çekinceye kadar pişiriniz. Dikkat ederseniz pişirmekten bahsettim. Kavurup renginin değişmesi hem tadını bozar, hem de sağlık açısından zararlı mide yanması yapar. Fıstıkları, üzümleri ilave ediniz (soğanda olduğu gibi kavurmayınız). Bir iki çevirip, Daha önce yıkayıp bir kapta ılık su ve 1 tatlı kaşığı tuzla 30 dakika beklemiş ve tekrar temiz su ile yıkanmış pirinçleri ilave ediniz. Pirinçler şeffaflaşınca altını kapatınız. Sıra ile önce baharatları, tuzu ve şekeri bir limonun suyunu ilave edip tüm malzemenin birbirine kaynaşmasını sağlayınız. En son çok ince kesilmiş yeşillikleri karıştırıp üstü açık soğutuyoruz.

Biberlerin doldurulması:

Bir tatlı kaşığı yardımı ile içlerini dolduruyoruz. Daha önce domateslerden hazırladığımız kapakları kapatıyoruz. Üzerlerine bir tutam tuz serpiniz. Bir çay bardağı su dökünüz. Düz bir porselen tabağı kapatınız. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısınız. İçindeki su yağa dönüştüğünde pişmiş demektir. Kapağını çok fazla açmayınız. Tencerede soğuttuktan sonra, aktardığınız saklama kabında buzdolabına kaldırıp bir gün sonra servis yapınız.

Hiç yorum yok: