31 Temmuz 2009 Cuma

ETLİ BAMYA

Malzemeler:
  • 1/2 kg. küçük kesilmiş sotelik dana et veya 1/2 kg. dana kıyma
  • 1 kg. bamya
  • 2 orta boy soğan
  • 2 büyük boy domates
  • 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı büyük taneli olan deniz tuzu
  • 1/2 limon suyu
Yapılışı:

Bamyayı ayıklarken sap kısmı aşağı gelecek şekilde sol elde tutarak koni şeklinde tek hareketle sap kısmını çok dibe inmeden kesiniz. Su dolu kapta zedelemeden yıkayıp süzgece koyunuz. Temiz suyu üzerinden gezdiriniz. Diğer taraftan eti (kıymayı) tencereye koyunuz. Suyunu bırakıp çekinceye kadar pişiriniz. Sonra yağı koyup bir iki çevirip soğanları ilave ediniz. Domateslerin isterseniz kabuğunu soyup (ben faydalı olduğuna inandığım için soymam) sosa katınız. Domatesler eriyinceye kadar pişiriniz. Bamyaları ilave edip hafifçe sosla karıştırıp tencerenizi ocağın kahve gözüne alıp kısınız bamyanız taze is kendi suyunu bırakacaktır su koymanıza gerek kalmayacaktır. Eğer suyunu az görürseniz bir çay bardağı su ilave ediniz. Dikkat ettiyseniz tuzu hala koymadık zeytinyağlı veya etli sebze yemeklerinde pişmesine beş dakika kala tuzu atarsanız sebzelerinizin çabuk pişip vitamin kayıplarına sebep olmamasını sağlarsınız. (dolmalar vb. yemekler hariç) Bamyalar pişince ocağın altını kapatıp limon suyunu ilave ediniz.

Hiç yorum yok: