4 Ağustos 2009 Salı

TARHANA YAPIMI

Malzemeler:
  • 2 kg. kuru soğan (beyazını kullanmayınız)
  • 1 kg. yoğurt (kaymağıyla birlikte kullanınız)
  • 1 kg. kırmızı etli biber
  • 1/2 kg. sivri biber acısız
  • 2-3 adet çarli biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet nane
  • 2 çorba kaşığı pul biber
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı çemen
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 kg. domates (Mevsiminde yetişmiş)
  • 2 çorba kaşığı öğütülmemiş deniz tuzu
  • 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:

Emaye veya çelik büyük ve derin bir kap içerisine soğanları yarım ay şeklinde doğrayınız (parçalayıcı kullanmayınız). Domatesleri kabukları ile birlikte yarım ay şeklinde kesiniz. Kırmızıbiberleri halka halka kesiniz. Sivri biberler (mevsiminde incecik olanları tercih ediniz) ve çarli biberin tohumlarını çıkararak ilave ediniz. Maydanoz ve dereotunu sapları ile birlikte, taze naneyi de yapraklarını kıyarak ilave ediniz. Yoğurdu, baharatları ve tuzu katıp tahta bir kaşıkla malzemeleri birbirine kaynaştırınız. Un ilâvesi ile koyu bir kek hamuru kıvamında hazırlayınız. Üzerini temiz bir bezle ( bu tür hazırlıklarda kullanılan, patiskadan veya amerikan bezlerinden hazırlanmış, deterjanla yıkanmamış örtüleri kullanıyoruz) kapatarak, mutfakta iki üç gün bekletiyoruz. Günde bir defa tahta kaşıkla hafifçe karıştırıyoruz.
Bekletme süresinde hamurun üzerindeki kabarcıkları görüp mayalanmanın bitmiş olduğunu anlıyoruz. Bu aşamadan sonra un ilavesi ile ekmek hamuru kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
Açık havada masa üzerine serdiğimiz bezlere (yukarıda söz ettiğimiz bezler) çok az un serperek hazırladığımız hamuru küçük parçalar halinde birbirlerine değmeden diziyoruz. Üzerlerine aynı örtülerden örtüp kenarlarına ağırlık koyuyoruz. 3-4 saate bir hamurları çeviriyoruz. Kuruyuncaya kadar her gün örtüleri değiştiriyoruz (steril olması gerekiyor). Yeni örtülerin üzerinde tekrar kurumaya bırakıyoruz. Kurabiye katılığına gelince ayaksız eski tip makarna süzgecinde elinizle ovalayarak kurutma bezlerinin üzerine eleyiniz. Malzemelerin süzgecinizin üzerinde kalan posalarını atınız. 1 -2 hafta (kendi kurutma şartlarınıza göre) arada bir havalandırarak kurutunuz. Bez torbalara koyarak muhafaza ediniz.
Pişirme aşamasında suyu kaynatınız. Kasede tarhananızı su ile eritiniz tenceredeki kaynar sudan ilave ederek ılıtıp kaynayan suya karıştırıp 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edip 10 dak. pişiriniz. Not: ilk denemede 4 çorba kaşığı tarhanaya 1 lt. su ile deneyiniz. Daha sonraki pişirmelerinizde çorbanızın yoğunluğunu siz belirlersiniz.

Hiç yorum yok: