20 Eylül 2010 Pazartesi

BOZA YAPIMI

Mâlzemeler:

  • 1/2 kg. bulgur
  • 5 çorba kaşığı pirinç
  • 1/2 kg. şeker
  • 1 yumurta büyüklüğünde ekmek mayası
Yapılışı:

Bulgurları yıkayınız ve üzerini 4-5 parmak geçinceye kadar su ilâvesiyle ezilinceye kadar pişiriniz. Suyu azalırsa sıcak su ilâve ederek, kontrollü bir şekilde helmeleşinceye kadar pişiriniz.

Pirinçleri de aynı şekilde ayrı bir tencerede pişiriniz. Pirinçleri bozanın renginin beyaz olması için kullanıyoruz.

Helmelenerek pişen bulgur ve pirinçleri blendrla 4-5 dakika karıştırınız. Bu aşamada şekeri ilâve ediniz. 1-2 dakika pişiriniz. Bozanızın kıvamı un çorbası kıvamında olmalıdır. (Kıvamını ayarlamak için gerekirse sıcak su ilâve ediniz)

Üzerinin kabuk tutmaması için ara ara savurarak soğutunuz.

Boza ılık hale gelince ekmek mayasını veya daha önce evde bulunan 1 su bardağı bozayı ilâve ederek, tekrar blendrla iyice karıştırınız tencerenin kapağını kapatarak ılık bir ortamda (yoğurt mayalar gibi) mayalanmayası için bekletiniz.

Bozanız 2-3 günde mayalanır. Ekşiyip göz göz olunca içebilirsiniz. Sunum aşamasında garnitür olarak içine veya yanında sarı leblebiyle ikrâm ediniz.

Not: Emaye tencere vbz. sağlıklı kaplarda mayalayınız. (mayalanma olacağı için, diğer metal kaplarda zararlı maddeler açığa çıkar)

Not: Ekmek mayanızı, ekmek yapma aşamalarından, ön mayalama ölçüleriyle, bozaya yetecek şekilde hazırlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: