1 Eylül 2010 Çarşamba

SOKAK SİMİTİ

  • 4 su bardağı un
  • 5 Türk kahvesi su
  • 1 çay kaşığı ınstant maya
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu (aktarlarda satılan doğal tuz)
  • Susam (simit için satılan Türk susamı)

Şeker pekmezi (gerçek sokak simitin de kullanılan pekmez)

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
Not: Pekmez miktarını siz sonra istediğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.

Not: Sanayi tipi tuzlardan aynı neticeyi alamazsınız.

Not:
Ekmek, pide simit ve benzeri hamur işlerinizde çok az maya, ılık su ve tuz ile hazırlayacağınız hamuru (ekmek hamuru kıvamında) en az bir gece buzdolabında bekletiniz. Ertesi gün ön mayalama yaptığınız hamuru, ılık su ve un ilâvesi ile tekrar yoğurunuz ve 3-4 saat mayalanması için bekletiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız hamurlardan çok iyi netice alacağınızı gözlemleyeceksiniz.

Bu tarz hazırlanan hamur işlerinde, maya az kullanıldığı için ekşi hamur kokusunu almazsınız.

Yapılışı:

Emaye kaba iki fincan ılık su ve tuzu ilâve ederek, tuz eriyinceye kadar karıştırınız. Mayayı ekleyiniz elinizle 1-2 dakika karıştırınız. Kek kıvamına gelinceye kadar un ilâve ederek iyice karıştırınız. Saklama kabının kapağını kapatınız ve 2 saat mayalayınız. Ön mayalama yaptığınız hamura, daha önceden hazırladığınız şeker pekmezinden 1-2 kaşık pekmez, kalan ılık su ve unu ilâve ederek tekrar hamuru yoğurunuz. İstenilen bir gece hamurun dinlendirilmesidir. Eğer aynı gün yapmak isterseniz, tekrar 2-3 saat mayalayınız.

Şeker pekmezinin hazırlanışı:

Çelik küçük bir tencerede, kahve ocağının açık ayarında şekeri su ile kaynatınız. (ağda hazırlar gibi) su buharlaştıkça, kalan şeker köpük köpük kabarır, bu aşamada ocağın altını kısınız ve pekmez rengi alıncaya kadar pişiriniz. Sıcak su ilâvesi ile şeker pekmezini ( pekmez kıvamında) hazırlayınız. Televizyonlarda simit tarifinde üzüm pekmezi vb. pekmezleri öneriyorlar, ben daha önce denediğimde, görüntü olarak benziyor ama tadı acı oluyor.

Not: Susamları fırında altın sarısı renk alıncaya kadar kavurunuz.

Hazırlanışı:

Hamurdan yumurta boyutunda bezeler hazırlayınız. Düz bir zeminde iki elinizle yuvarlayarak uzun (simit boyutunu düşünerek) fitiller hazırlayınız. İki fitili yan yana getirerek, saç örgüsü gibi döndürünüz. Birleşme noktalarını avucunuzun içi ile ileri geri hareketi ile kaynaştırınız. Sıcak haldeki şeker pekmezine batırdıktan sonra, kavrulmuş susama bulayınız. Aralıklı bir şekilde tepsiye diziniz. Önceden 10 dakika ısıtılmış 200 dereceli fırında kontrollü bir şekilde pişiriniz.

Şeker Pekmezini öğrenmemin hikâyesi:

Televizyonda haberleri izliyorum. Zabıta memurlarının, simit imalâthanelerinin denetimi ile ilgili bir haber, zabıta amiri eksiklikleri dile getiriyor ve çalışma ortamının daha hijyen olması konusunda çalışanları uyarıyor.

O sırada tezgâhın altında, üzeri açık bir vaziyette duran teneke kutunun içinde ne olduğunu soruyor. Tam bu sırada simitin gizli formülüne ulaşıyorum. Görevli bey şeker pekmezi diyor ve yapılışını özetliyor. Ben çok önemli bir bilgiye ulaştığım için seviniyorum.





Hiç yorum yok: