14 Eylül 2010 Salı

PATLICAN KÖFTESİ

Mâlzemeler:
  • 4 -5 adet patlıcan
  • 2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 3 adet yumurta (pane için)
  • 1 kahve fincanı un (pane için)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 küçük limonun suyu
Beşamel Sos mâlzemeleri:
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kahve fincanı + 1 tatlı kaşığı un
  • 5 kahve fincanı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:

Patlıcanları ocağın üstünde közleyiniz. Akarsu altında, patlıcanların sadece yanmış siyah kabuk kısımlarını soyunuz ve yukarıda aşağıya doğru patlıcanları avuç aranızda sıkınız. Daha önce porselen kâseye sıkmış olduğunuz limon suyuna, 4 su bardağı su ilâve ediniz ve acı suyunu çıkardığınız patlıcanları limonlu suya alınız.

Beşamel sos için, çelik sahanda tereyağı ile unu 2 dakika kavurunuz. Kenarda sıcak halde beklettiğiniz sütü ilâve ediniz ve vura vura, karıştırarak pişiriniz. 2-3 dakika sonra ocağı kapatınız.

Patlıcanları limonlu sudan avuç arasında sıkarak çıkarınız ve tahtada incecik kıyınız.

Beşamel sosun içine, patlıcanları, kaşar peyniri, çok ince kıyılmış maydanozu, tuzu ilâve ederek mâlzemeleri kaynaştırınız. (Rondo da iyice kaynaştırabilirsiniz)

Hazırladığınız patlıcan köftesinin harcını, katılaşması için buzdolabında 2 saat dinlendiriniz.

İri ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayınız. Önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayınız ve yağ çekmemesi için, derin yağda kızartınız.


FIRINDA PATLICAN KÖFTESİ


Yağlamış olduğunuz dikdörtgen borcama, galeta (ekmekten de hazırlayabilirsiniz) ununu veya biraz un serptikten sonra, karışımı dökünüz. Bir kahve fincanı kadar galeta ununu mâlzemenin üzerine serperek, fırında da (10 dakika) pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz 1 adet yumurtayı mâlzemeye ilâve edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: