16 Nisan 2011 Cumartesi

NOT ETTİKLERİM

Mantığı oluşturan çok sayıda kural yerine, dört kuralın bana yeteceğine inandım.
Onlara uymaktan, yeter ki, bir kere bile geri kalmamak konusunda, sağlam ve değişmez bir karar almış olayım.

  • Doğruluğunu apaçık bilmediğim bir şeyi, doğru diye almamak, yani acelecilikten ve ön yargıdan özenle kaçınmak. Yargılarımda zihnime açık ve seçik bir biçimde gelen ve hiçbir biçimde kuşkuya koyamadığım şeylerin dışında, herhangi bir şeyi tanımamak.

  • İnceleyeceğim güçlüklerden, her birini olabildiğince parçalara ayırmak ve onları en iyi çözümlenebilecek duruma getirmek.

  • Düşüncelerimi en basit ve tanınması en kolay olan nesnelerden başlayarak ve yavaş yavaş, derece derece ilerleyerek, en karmaşık bilgilere kadar götürmek ve doğal olarak, birbiri ardından gelmeyen şeyler arasında da bir düzen var saymak.

  • Her yerde bütünsel saymalar ve en genel gözden geçirmeler yaparak, hiçbir şeyi dışta bırakmadığımdan emin olmak.

Geometricilerin, en güç gösterimlere ulaşmak için kullanma alışkanlığında oldukları, tümüyle basit ve kolay olan bu uzun nedenler zinciri, insanların bilgisine ulaşabildikleri her şeyin aynı biçimde, birbirine bağlandığını ve doğru olmayan bir şeyi doğru diye almamak.
Birinin öbüründen çıktığı sırayı, izlemek koşuluyla bunlardan erişilmeyecek kadar uzak ve bulunamayacak kadar gizli bir şeyin, kalmayacağını düşünme olanağını sağlamıştır.


DESCARTES

Yöntem Üzerine

Hiç yorum yok: