9 Nisan 2011 Cumartesi

SERDAR USÛLÜ HÜNKÂR BEĞENDİ

Mâlzemeler:

Beğendinin mâlzemeleri:
  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet orta boy havuc
  • 5 çorba kaşığı tereyağı
  • 5-6 çorba kaşığı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu

Sosun Mâlzemeleri:
  • 1/2 kg. kuşbaşı antrikot
  • 2 Çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 -1,5 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI

Patlıcanları ocağın büyük gözünde, ateşin üzerinde közleyiniz. Közlenmiş patlıcanları, ocaktan alır almaz porselen bir kâseye alınız ve üzerlerini kâğıt havlu ile örtünüz ve yanlardan kâğıdı iyice bastırarak sıkıştırınız. Bu işlemi, kabukları rahat soyulsun ve alt tabakada oluşan kızarmış bölüme, zarar vermeden soymak için uyguluyoruz.

Kabağı ve havucu, bıçakla kazıyınız. Kabağı uzunlamasına dörde bölünüz ve havuçları, ince dilimler halinde kesiniz. Üzerini geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar haşlayınız. Haşlama esnasında, su oranını iyice kontrol ediniz. Suyunu tamamen çektirinceye kadar pişiriniz.

Patlıcanların kabuklarını kuru olarak soyunuz ve tahta üzerinde püre şekline gelinceye kadar bıçakla kıyınız. Suyunu çekmiş ve çatalla iyice ezilmiş kabak ve havucu da patlıcanlara ilâve ederek karıştırınız.

Beğendi için tereyağını eritiniz ve unu ilâve ederek un beyazlaşıncaya kadar kavurunuz.(Karıştırma teli ile karıştırınız) Bu aşamada azar azar sütü ilâve ediniz ve seri hareketler halinde muhallebi görünümü alıncaya kadar pişiriniz.

Patlıcanlı karışımı ilâve ederek iyice karıştırarak 2-3 dakika pişiriniz. Bu aşamada tuz ve karabiberini ilâve ederek 1-2 dakika çeviriniz ve ocağın altını kapatınız.

Tavayı iyice ısıtınız ve kuşbaşı etleri ve zeytinyağını ilâve ediniz ve tavayı sallayarak eti sote ediniz. Bu aşamada unu serpiştirerek ilâve ediniz ve tahta spatulayla 1-2 dakika çeviriniz. İnce ince kıyılmış sarımsağı, salçayla karıştırdıktan sonra ete ilâve ediniz ve 1-2 dakika çeviriniz. Sıcak su ilâvesi (1 su bardağı) ile sosunuzu 5-6 dakika sürekli karıştırarak pişiriniz. Tuz ve karabiberi ilâve ediniz ve 1-2 dakika sonra ocağı kapatınız.

Tabaklara tanzim şekli olarak, beğendinin üzerine et soteyi ilâve ederek sunum yapınız.

Hiç yorum yok: