26 Nisan 2011 Salı

NOT ETTİKLERİM

ÇEKEMEMEZLİK ÜSTÜNE


Bütün duygular arasında insanı, sevgi ile çekememezlik kadar saran, büyüleyen bir duygu daha yoktur. Her ikisinde de ateşli istekler ağır basar. İkisi de düşlere, kuruntulara kapılmaya heran hazırdır.

Özellikle yöneldikleri şey karşısında hemen göze batarlar. Büyülenme diye bir şey, bu yönelişten doğar.

Çekememezlikte gözün yaydığı bir etkinin ya da saçtığı bir ışığın payı olduğuna öteden beri inanılmıştır.

Kimilerinin gözlemlerine göre, çekemeyen gözün kötü etkisi, çekilemeyeni en büyük ün ile zafere ulaştığı anda yaralar. Çekilemeyen kimsenin ruhu da en çok böyle anlarda iyice dışa vurur ve kötülük oklarına açık olur.

Kendi değerleri olmayan bir insan, başkalarının değerini hiçbir zaman çekemez. Çünkü insan gönlü, ya kendi üstünlüğü ya da başkalarının kötülüğü ile beslenmek ister.

İnsan bunlardan birinden yoksunsa, ötekine dayanmak zorunda kalır. Bir başkasının üstün değerine ulaşmak umudunu yitirince de, o kişiyi bulunduğu yüksek yerden aşağıya çekmekle bir eşitlik kazanmaya çalışır.

Çekememezlik aylak bir tutkudur. Sokaklarda gezer durur, evde oturamaz.

Kendileriyle, yeni yükselen kişiler arasında uzaklık değiştiği için, sanki bir göz yanılmasına düşer, başkaları yükselirken kendileri alçalıyor sanırlar.

Yakın akrabalar, iş arkadaşları, birlikte yetiştirilmiş kimseler de akranları yükselecek olursa, büyük bir çekememezlik duyabilirler. Çünkü bu durum kendi yetersizliklerini ortaya çıkarır.

Soydan gelen gelen imkânlarla yükselen, daha az çekememezlik uyandırır. Çünkü doğuştan hak ettikleri bir şey gibi görülür. Bu ayrıca yazgılarına da fazla bir şey eklemiş sayılmaz.

Çekememezlik güneş ışınlarını andırır. sırtlara, dik yamaçlara, düzlüklerden daha kızgın vurur.


Çekememezlik, her zaman bütün iyi şeylerin zararına, karanlıkta sinsi işler çevirir.

Çekememezlik. her zaman birileriyle, boyuna uğraşır.

Çekememezlik, durmak eğlenmek bilmez (Roma Atasözü)

Çekememezlik, en bayağı en aşağılık duygudur.

Çekememezlik, Geceleyin buğday tarlasına, ayrık otu saçan şeytan kişiye yarayan niteliktir.



FRANCİS BACON

Denemeler

Hiç yorum yok: