3 Nisan 2011 Pazar

NOT ETTİKLERİM

ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK


Eşitsizlik üzerine kurulu bir toplum, zorunlu olarak, özgürlüğü yadsımaya ve bunun sonucu çatışmaları, kışkırtmaya kadar vardırır.

Bu tür bir toplumun değerleri o kadar bozulmuş ve bozukluğu yüceltmek için o kadar donanmıştır ki gerçekleri görmez hale gelir.

Akıldan korkarlar, çünkü bu akıl, destekledikleri ayrıcalıklar konusunda bir soruşturmaya ve bu ayrıcalıkların dayandığı ünvanların geçersizliğine yol açmaktadır.

Ayrıcalıklardan korkarlar, çünkü onlarda düzenlemelerin, güçsüzlüğünün bir kabulünü görürler.

Kuşkucu kafaları kışkırtıcı olarak değerlendirirler ve eğer sertliğin etkinliğini tartışma konusu yaparlarsa, dostlarını bile, onlara düşen bağlılığa ihanet ettikleri için suçlarlar.

İnsanların, devleti ancak avantajlarına tam olarak katıldıkları duygusunda oldukları zaman, ulusun delege edilmiş bilinci olarak tanımalarını anlayamazlar.

Başkalarının acılarını küçümserler, çünkü bu acıların deneyimine sahip değillerdir ve kendilerine güvenmek için kendi erdemlerini abartırlar.

Tarihi çarpıtırlar ve bunu vatanseverlik olduğunu söylerler. Haklı istekleri bastırırlar ve düzeni ve yasayı koruduklarını söylerler...

Adaletin hüküm sürmediği toplum dengesizleşmiştir.


HAROLD J. LASKI


Hiç yorum yok: