11 Haziran 2010 Cuma

ÇAYDANLIKLARIN BAKIM VE TEMİZLİĞİ HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER

Günlük kullanımlarınız için iki adet çaydanlık edininiz. Birinin bakım ve temizliğini yaptığınız zaman diğerini kullanınız. Çaydanlıklarınızda kireç oluşmasını istemiyorsanız kaliteli bir içme suyu kullanınız. Demini hazırladığınız küçük çaydanlığın, çaydan kararmış kalıntılarını yok etmek için, çaydanlığınıza mutfakta kullanılan çamaşır suyundan 1 çorba kaşığı ve sıvı deterjandan 1 çorba kaşığı ilâve ediniz. Ocağınızın kahve pişirme gözünde çaydanlığı elinizde tutup zaman zaman eğerek ve çevirerek deterjanlı suyun her tarafına bulanmasını sağlayınız. En son içindeki suyu, akış olan bölümünden akıtarak, (siyah görülen bu kısım, dış yüzeyin renginde açılacaktır) temizleyiniz. Daha sonra sıcak su dolu kapta (kaynattığınız deterjanlı su ile birlikte) temizleme süngerinin yumuşak bölümü ile büyük çaydanlığın içini dışını ve kapakları iyice yıkayınız. Bu işlemi iki kere tekrar ediniz. Bol bol durulayınız. Küçük çaydanlığa su doldurunuz ve 2-3 defa kaynatarak dökünüz. En son her iki çaydanlığa su doldurarak bekletiniz. Bu işlemi de bir hafta süreyle günlük olarak tekrar ediniz. Kullanımdan önce demlik olan çaydanlığa 1/2 limonu dilimleyiniz ve su ilâvesi ile kaynatarak dökünüz. Tekrar iyice durulayarak kullanıma hazır ediniz. Çaydanlıklarınız ilk günkü gibi pırıl pırıl tertemiz görünecektir.

Not: Çaydanlıklarınızın içindeki çay poşetlerini (çay yapraklarını) atınız ve çalkaladıktan sonra, içini temiz su gezdirip bir sonraki kullanım için hazır ediniz.


Not: Çaydanlıklarınızın kirlenmemesi için, yemek pişirdiğiniz esnada, çaydanlıklarınızı ocağın üstünden alınız.

Not: Çay makinesi kullanılmak istenirse, sağlığımız için çelik olanlar tercih edilmelidir.

Not: Suyu sıkılmış limon kabukları ve suyu ile ellerinizi yemek pişirmeden önce oğuşturunuz ve ellerinizi yıkadıktan sonra yemek pişiriniz. Limon suyu ellerinizi dezenfekte ettiği gibi ellerinize de pamuk gibi yumuşak bir doku kazandırıcaktır.


Hiç yorum yok: