20 Haziran 2010 Pazar

PATATES KIZARTMALI YUMURTA

Malzemeler:

  • 3-4 adet yumurta
  • 2 orta boy patates
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Patatesleri yıkayınız ve soyunuz. Patatesleri kızartma şeklinde kesiniz ve kesilenleri tekrar 1cm (küpler halinde) genişliğinde kesiniz. Temiz su gezdirdikten sonra süzgeçe aldığınız patateslerin üzerine tuzu serpiniz. Süzgeçi hoplatarak tuzun tüm patatesleri tatlandırmasını sağlayınız. Tencerede hazırladığınız kızgın yağda kızartınız ve sahana aktarınız. Bu aşamada, Porselen kâsede çırptığınız yumurtaları kızarmış patatesleri üzerine eşit miktarda dökünüz. Ocağın kahve pişirme gözünde, spatulayla yumurtaların patatesin her tarafına eşit dağılması için şöyle bir karıştırınız. Pişirme süresi çok önemli, yumurtanın sarı ve beyazının çok pişmemesi gerekiyor. Yumurtanın beyazı normal görünümünü kaybettiğinde, hafif nemli iken altını kapatınız. (kapak kapatmadan pişiriniz) Patatesler kızartıldığı halde, çok hafif bir yumurta yemeğidir. Karabiber serperk sunum yapınız.

TAVADA PATATES BÖREĞİ


Malzemeler:

  • 3-4 adet yumurta
  • 2 orta boy patates
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2-3 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Porselen bir kâseye yumurtaları kırınız ve çatalla 1-2 dakika çırpınız. Rendelenmiş patatesleri, unu, tuz ve karabiberi ilâve ederek, mâlzemeler bütünleşinceye kadar tahta spatulayla karıştırınız. Ocağınızın büyük gözünde tavayı 1-2 dakika kızdırınız ve bir kaşık yağı dökünüz. Tavayı havaya kaldırınız ve yağın her tarafını kaplamasını sağlayınız. Karışımın yarısını dökünüz.
Krep yapar gibi altı nar gibi kızarınca, tavayı hoplatarak veya bir tabağa ters çevirip, tavaya aktararak diğer tarafını da altın sarısı renk alıncaya kadar pişiriniz. Diğer yarısını da aynı şekilde hazırlayınız. Çay saatlerinizde de ikram edebileceğiniz özel bir lezzettir. Sunum aşamasında, üçgenlere bölünüz. Kiraz domates, salatalık ve 3-4 adet zeytin ile servis ediniz.

Not: Arzu ederseniz, rendelenmiş keçi veya taze kaşar peyniri ve bir avuç kadar, ince kıyılmış maydanoz ilâve ederek, farklı şekilde de hazırlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: