15 Haziran 2010 Salı

FIRINDA PEYNİRLİ PATLICAN

Malzemeler:

  • 1 kg. patlıcan
  • 2-3 adet kırmızı etli biber
  • 250 gr. keçi peyniri
  • 1 çay bardağı taze kaşar peyniri ( dil peyniri)
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı süt (yoğurt)
  • 1 Türk kahvesi fincanı un
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 çay kaşığı deniz tuzu (peynirin tuz durumuna göre)
  • 1 avuç kadar maydanoz (isteğe bağlı)
Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyunuz ve bir parmak genişliğinde, yuvarlak şekilde kesiniz. Patlıcanların acı suyunun çıkması için, bir miktar tuz attığınız suda 10-15 dakika bekletiniz. Patlıcanları zedelemeden hafifçe sıkarak sudan çıkarınız. Havlu kâğıt üzerine aldığınız patlıcanların nemini alınız. Porselen bir kâseye patlıcanları alınız ve üzerlerine zeytinyağının yarısını ilâve ederek harmanlayınız. Izgarada veya teflon tavada patlıcanları kızartma rengine gelinceye kadar arkalı önlü kızartınız. Yağlanmış fırın tepsisine bir sıra diziniz ve üzerlerine, közlenmiş ve küçük küçük kesilmiş kırmızı biberleri serpiştiriniz. Sosu için, beyaz peyniri çatalla eziniz ve başka bir kapta çırptığınız yumurtaları ilâve ediniz. Rendelenmiş soğan, maydanoz, un, süt (yoğurt) kalan zeytinyağını, karabiberi ve tuzu ilâve ederek tüm malzemeyi karıştırınız. Sosu (kıvamını kontrol ederek) patlıcanların üzerine yayınız. Bir sıra patlıcan ve üzerine sos şeklinde kat kat hazırlayınız ve son olarak rendelenmiş kaşar peynirini serpiniz. Orta ısılı fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar 170 - 180 derecelik fırında pişiriniz.

Not: Kabak kullanarak, diğer malzemeler ve pişirme işlemleri aynı şekilde hazırlayabilirsiniz. Maydanoz yerine dereotu, kabağa yakıştığı için öneririm.




Hiç yorum yok: