17 Ağustos 2009 Pazartesi

HAŞİL (Bir tabakta üç lezzet)

Malzemeler:
  • 1 su bardağı mısırunu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı tuz
Sos:
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kase yoğurt
Not: Yemek iki porsiyonluktur.

Yapılışı:


Kalın tabanlı bir çelik tencerede suyu kaynatınız. İçine tuzu ilâve ediniz. Mısırununu yavaş yavaş dökerek, tahta spatulaya karıştırınız. (ilk denemede mısırununu ilâve ederken blendırla karıştırabilirsiniz) Sürekli karıştırarak pişiriniz. Katılaşmaya başladığında, ateşin altını kısınız, kapağını kapatarak 10 dakika daha pişiriniz. Tencerenizin alt zemininde pürede olduğu gibi bir tabaka oluşur, (Yöresel yemek olduğu için, pişirirken yemeğin altının hafif karamele yakın bir kızarıklık olması istenen bir şeydir) yemeğin piştiği anlamına gelir.

Servisi: Haşili yemek tabağının kenerlarına bastırarak yayınız ortada bir boşluk bırakınız. Daha önce karamelleştirdiğiniz tereyağını orta boşluğa dökünüz . Haşilinizden kaşığınızın ucuyla alıp tereyeğına batırarak yiyiyorsunuz. Tekrar aynı boşluğa daha önce ısıttığınız süte bir miktar tuz atarak, haşilinizin içine dökerek yiyiyorsunuz. Üçüncü olarak haşilinizi yoğurtla yiyiyorsunuz.

Not: İtalyan'ların polenta isimli yemekleri, Artvin yöresinde, çok eski çağlara dayanan, bir türk yemeği olarak yapılmaktadır.

Hiç yorum yok: