10 Ağustos 2009 Pazartesi

MAYALI POĞAÇA

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 125 gr. tereyağı (hamur işlerinde kullanılan margarin)
  • 1 paket instant kuru maya
İç Malzemesi:
  • 250 gr. keçi peyniri
  • 1/2 demet maydanoz
Üstüne sürülen malzemeler:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı:

Sütü ılıtıp, maya, şeker, tuz, bir yumurta sarısı, oda ısısında yumuşamış tereyağı ve iki yumurta beyazını karıştırınız. Un ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğurunuz. Ön mayalama yapmadan, hamuru 14 bezeye ayırınız. Her bezeyi avucunuzun içi ile bastırarak bir çay tabağı boyutuna getiriniz. İçine bir tatlı kaşığı peynirli karışımdan koyarak bastırmadan kapatınız. Kapanan ucun biraz yukarısından elinizin kenarı ile basınız. Önden bakıldığında kapalı bir dudak görüntüsü alsın. Hazırlanan poğaçaları tepside iki misli kabarıncaya kadar mayalayın. Mayalanma işlemi bittikten sonra üzerine sürmek için , yumurta sarısı, şeker, zetinyağı karışımını bir fırça yardımı ile sürünüz. Üstlerini çatalla enine çiziniz. 180 derecelik fırında pişiriniz.
Not: Sade poğaça yapmak istediğinizde yuvarlak bezeler yapıp, avucunuzun içi ile bastırıp, mayaladıktan sonra üzerine yumurtalı karışımı sürüp artı şeklinde çatalla çiziniz.

Hiç yorum yok: