9 Ağustos 2009 Pazar

PİZZA

Hamur Mâlzemesi:
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 /2 paket instant maya
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı (hamur yoğrulduktan sonra zeytinyağı ile yoğurunuz)
  • Aldığı kadar un
Üzerine konulacak malzemeler:
  • 1 paket dil peyniri
  • 1 kâse taze kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1/1 kangal sucuk
  • 100 gr. salam
  • 3-4 adet sosis
  • 1 adet orta boy domates
  • 2-3 adet sivribiber (çarli veya dolmalık biber de olabilir)
  • 1 adet etli kırmızıbiber
Pizzanın hamurunun alt zemin sosunun malzemeleri:
  • 2 orta boy domates (1 çorba kaşığı domates salçası)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: (alt zemin sosunun pişirilmesi)

Zeytinyağında domatesi suyu çekilinceye kadar kısık ateşte pişiriniz. Bir fincan sıcak su ilave ederek 2-3 dakika daha pişiriniz. Altını kapattıktan sonra içine tuzunu şekerini ve sirkesini koyarak karıştırıp soğutunuz.
Pizza hamurunun üst kat sosu malzemeleri:
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen (taze fesleğen de kullanabilirsiniz)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı ezilmiş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı çam fıstık
  • 1-2 fiske tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: (üst kat sosu)

Fesleğen, sarımsak,çam fıstık, ceviz, tuz ve zeytinyağını blendırdan geçiriniz . Kullanılmak üzere bekletiniz.

Hamur malzemesinin hazırlanışı:

Sütü ılıtıp içine maya, yumurta, tuz ve şekeri ilâve edip tüm malzemeleri elinizle biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ilavesiyle ekmek hamuru kıvamında bir hamur hazırlayınız. Biraz yapışık olan hamura zeytinyağını yedirerek yoğurunuz. 1 saat mayalayınız. Tepsiyi tereyağı ile yağlayınız. Fırına buhar oluşturmak için ısıya dayanıklı bir kap içerisinde temiz su koyunuz. (Fırın sütlaçta kullandığımız küçük güveçi kullanabilirsiniz)

Hamuru (Ben 38 cm. çapında bir emeye tepsi kullanıyorum) ellinizle tepsiye yayınız. Hamuru, tepsinin kenarlarından 2 cm yükseltiniz. Üzerine domatesli sosu elinizle sadece alt zemine yayınız. Üzerine dil peynirlerini 1-2 cm. aralıkla tüm yüzeye bastırarak diziniz kenarlarını dil peynirlerinin üzerine gelecek şekilde kıvırınız. Dilim dilim kesilmiş sucuk, salam, sosisleri tüm yüzeye serpiştiriniz. Taze kaşarı da serperek ilâve ediniz. Son olarak yarım ay şeklinde kesilmiş domatesleri ve ince halkalar halinde kesilmiş biberleri dengeli bir şekilde diziniz. En son olarak fesleğenli karışımı (üst sos olarak hazıladığımız ) eşit bir şekilde üzerlerine dökünüz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriniz.

Hiç yorum yok: