20 Ağustos 2009 Perşembe

ŞEKERPARE

Hamur malzemeleri:
  • 150gr. tereyağı veya (Hamur işlerinde kullanılan margarin)
  • 1 çay fincanı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 fiske tuz
  • 2 yumurtanın sarısı (içine)
  • 3 çay fincanı elenmiş un
  • 5o gr. fındık

Şerbet Malzemesi:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı:
Hamurun hazırlanışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağını (margarin) pudra şekeri ile krema haline gelinceye kadar elinizle karıştırınız. Unu, yumurta sarılarını, karbonatı, tuzu ilâve ederek yoğurunuz (5-6 dakika). Hamur, yoğurduğunuz kaptan ayrılıp, yumuşacık beyazlamış bir doku oluşturduğunda, hamurunuzun üzerini örtüp 30 dakika dinlendiriniz. Dinlenen hamuru rulo yaparak uzatınız. 18 parçaya bölünüz. Her birini iki avuç arasında yuvarlayarak, tereyağı ile yağladığınız tepsiye, 2 parmak boşluk bırakarak diziniz. Yumurta beyazına bulamış olduğunuz fındıkları şekerparelerin üzerlerine batırınız. Önceden ısıtılmış (10 dakika ısıtmanız yeterli) 170 derecelik fırında altın sarısı renk alıncaya kadar pişiriniz.

Şerbetin Hazırlanışı:

Suyu şeker ile 20 dakika kaynatınız, ocağın altını kapattıktan sonra, 1 çay kaşığı vanilya ve 2-3 damla limon suyu ilâve ediniz.
Şerbeti önceden hazırlayınız. Ilık olan şerbeti, fırından çıkardığınız sıcak kurabiyelerin üzerine dökünüz. Üzerini bir tepsi ile kapatarak, kurabiyelerin şerbeti çekmesini sağlayınız. Soğuduktan sonra, buzdolabına kaldırınız.

EK: İRMİKLİ ŞEKERPARE
Şekerpare tarifindeki un miktarından, 1 fincan unu çıkarıp, yerine 1 fincan irmik ekleyiniz. Yoğurduğunuz şekerparelere oval şekil veriniz. İçine koyduğunuz 2 yumurta sarısının, 1 tanesini şekerparelerin üzerlerine sürüp, çatalla enine çizgiler çiziniz. Diğer aşamaları aynen uygulayarak irmikli şekerpare yapmış olursunuz.

Hiç yorum yok: