9 Ağustos 2009 Pazar

ZEYTİNLİ AÇMA

Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı riviera zeytinyağı
  • 2 yumurta
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
  • 150 gr zeytin
  • 125 gr tereyağı veya (Hamur işlerinde kullanılan margarin)
Üzerine sürmek için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Çörek otu (isteğe bağlı)
Yapılışı:

Sütü ılıtıp maya, şeker, mahlep, tuz, 1 yumurtanın sarısı, 2 yumurtanın beyazları ve zeytinyağını ekleyerek hepsini karıştırınız. Un ilâve ederek hamuru yoğurunuz. Ekmek hamuru kıvamına gelince (yapışkan bir hamur), çekirdeklerini çıkarıp doğradığınız zeytinleri ilâve ederek tekrar hamuru yoğurunuz. Ön mayalama yapmadan, hamuru 12 bezeye ayırınız. Her bir bezeyi parmaklarınızla pasta tabağı boyutunda açınız. Açılan hamura, 1 tatlı kaşığı tereyağını veya margarini yayınız. Rulo yapıp, bir ucundan tutarak burgu şeklinde çevirip diğer ucuna birleştiriniz. . Kabaracağını da hesaba katarak, 6 adet açmayı bir tepsiye koyup, 2 tepsi hazırlayınız. Oda ısısında, iki misli kabarıncaya kadar mayalayınız. Mayalanan açmaların üzerine
yumurta sarısı, zeytinyağı ve şekeri karıştırıp bir fırça yardımı ile sürünüz. Arzu ederseniz çörek otu serpebilirsiniz. 180 derecelik fırında pişiriniz. Üzerindeki karışımdan dolayı hemen kızardığı için sık sık kontrol ediniz.

Hiç yorum yok: