12 Aralık 2009 Cumartesi

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı riviera zeytinyağı
  • 2 Çorba kaşığı arpa şehriye (tel şehriye)
  • 2,5 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı kalın deniz tuzu

PÜF NOKTASI: Pirinçleri yıkadıktan sonra, süzgeçte kurutmak (1-2 saat)


Yapılışı:

Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su ve 1 çay kaşığı tuz ilâve ederek, 30 dakika bekletip, süzünüz. Pirinçleri iyice yıkayınız. Süzgeçte 1-2 saat pirinçlerin kurumasını sağlayınız. Bu işlem pilâvınızın tane tane olmasını sağlayacaktır. Tencerenizde tereyağını eritiniz ve zeytinyağını ilâve ediniz, ısınmış yağa arpa şehriyelerini ekleyerek, altın sarısı renk alıncaya kadar, kaşıkla karıştırmadan tencereyi sallayarak 1-2 dakika kavurunuz. Ölçülü kaynar suyu ve tuzu ilâve ediniz. Kaynamaya çıktıktan 1-2 dakika sonra pirinçleri ilâve ederek, tahta kaşıkla şehriyelerin pirinçle karışmasını sağlayınız. Ocağın orta büyüklükteki gözünde 4 dakika pişiriniz. Aynı gözü kısarak 4 dakika daha pişiriniz. Bu aşamada ocağın kahve pişirilen gözünde 4 dakika yine aynı gözü kısarak 4 dakika daha kısık ayarında (toplam 16 dakika pişirme süresi) pişiriniz. Pilâvınızı ocağın altını kapattıktan sonra 10- 15 dakika demlendiriniz. (Pirinçleri ilâve ettikten sonra kapağını kesinlikle açmayınız. Pişmiş pilâvı karıştırmayınız)

NOT: Her mutfağa alarmlı mutfak saati tavsiye ederim.

NOT: Bir gün önceden kalan pilâv veya makarnanızı ısıtmak isterseniz.

1. Züccaciyelerde alev dağıtıcı diye satılan, metal ve tutma yeri ahşap olan aparatı alabilirsiniz. Kahve ocağının kısık ayarında ısıtabilirsiniz.

2. Pilâv tencerenizden daha büyük bir tencerede su kaynatarak, pilâv tencerenizi bu suya oturtarak ısıtırsanız, pirinçler kırılmadan ve ilk pişirdiğiniz lezzette yemiş olursunuz.
(Benmari yöntemi)









Hiç yorum yok: