31 Aralık 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA PLÂKİ

Malzemeler:

  • 2 su bardağı barbunya
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 orta boy domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 2 adet kesme şeker
Yapılışı:

Derin dondurucudan çıkaracağınız (mevsiminde ayıkladığınız) barbunyaları, üzerini üç parmak geçecek şekilde su ekleyerek 30 dakika haşlayınız. Haşladığınız fasulyeleri içindeki sıcak suda kapağı kapalı yemeğin diğer malzemelerini hazırlayıncaya kadar muhafaza ediniz. Soğanları isterseniz rendeleyiniz. İsterseniz minik minik doğrayarak, zeytinyağında pembeleştiriniz. Sarımsağı ve küp küp kestiğiniz havuç ve patatesleri ilâve ederek 2-3 dakika soteleyiniz Salçayı ilâve ederek salça kokusu çıkıncaya kadar kavurunuz. Sıcak suda beklettiğiniz, barbunyaları kevgir yardımı ile yemeğe ilâve ediniz. Kahve ocağı gözünde pişirdiğiniz yemeği 10 dakika normal ayarda, daha sonra altını kısarak 15 dakika pişiriniz. Bu aşamada yemeğin tuzunu, yenibahar ve tarçınını ilâve ederek 5 dakika pişirip ocağı kapatınız. Tencerede kapağını açmadan soğutunuz. Daha sonra, kayık tabağa alarak, maydanoz yaprakları ile süsleyerek, servis yapınız.

Not:
Domatesi mevsiminde kullandığım için yemeğe dahil etmedim. Mevsiminde pişirmek isterseniz, önce soğanı, sarımsağı pembeleştirerek, salça ile kavurunuz. Domatesleri rendeleyerek ilâve edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: