11 Mart 2010 Perşembe

GÜNLÜK KIRMIZI VE BEYAZ LAHANA TURŞUSU

Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy kırmızı lahana
  • Aynı miktar beyaz lahana
  • 2 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 çorba kaşığı (aktarlarda satılan öğütülmemiş deniz tuzu)
  • Temiz içme suyu
  • 3 lt. cam kavanoz
Not: Daha önceki tariflerde söz ettiğim tuz
(Turşularda kullanılan tuz aynı neticeyi vermiyor)

Yapılışı:

Lahanaların atılması gereken dış yapraklarını çıkarınız. Her iki lahanayı ayrı ayrı yıkayınız. Kırmızı lahanayı ikiye bölünüz ve uç kısımlarındaki koçan kısımlarını çıkarınız. Yatay olarak bir parmak kalınlığında kesiniz. Malzemelerde verilen tuz miktarından bir tatlı kaşığı tuzu, lahanaların üzerine serperek, lahanaların yumuşaması için 1-2 dakika ovunuz. Beyaz lahanayada ayrı bir kapta aynı işlemi uygulayınız. Her iki kaptaki lahanaları, tuzla ovduktan sonra yıkamadan, kat kat cam kavanoza diziniz. Limontuzu, limon suyu, sirke, tuzu ve üzerini geçecek kadar temiz içme suyu ilâve ederek, kapağını kapatınız. Malzemelerin karışması için kavanozu ters çevirerek çalkalayınız. Sabah hazırladığınız turşunuz, akşam yemeğinize yetişecektir. Suyu ile birlikte tüketebilirsiniz. Salatalarda kullanabilirsiniz. Tuz ve ekşilik oranı sizi rahatsız etmeyecektir. Buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Dolaplarınızda muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: