13 Mart 2010 Cumartesi

KARIŞIK ETLİ DOLMA

Malzemeler:

  • 1/2 kg. dolmalık yeşil biber
  • 1/2 kg. kabak
  • 1/2 kırmızı etli biber
  • 250 gr. taze veya salamura asma yaprağı
  • 1/2 kg. orta yağlı satır kıyması
  • 6-7 adet kuru soğan
  • 1/2 kg domates mevsiminde (Ev yapımı 1 çorba kaşığı salça)
  • 1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 demet taze nane (1 tatlı kaşığı kuru nane)
  • 1 büyük çay bardağı pirinç
  • 1 büyük çay bardağı riviera zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı çemen
  • bir tutam tarçın
Not: Sitemi ziyaret eden misafirlerimi, kuru soğanımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Son zamanlarda kullanılan beyaz soğan, yemeklerin klasik tatlarını bozuyor ve yemeklerden şekerli bir tat almamıza sebep oluyor.

Hazırlanışı:

Biberlerin saplarını içeri bastırıp çekerek, kapak bölümlerini çıkarınız. Kabakların uçlarını kesiniz ve tırtıklı bıçak ile kabakları zedelemeden ince bir şekilde kazıyınız. Kabakları yıkayınız ve ikiye bölünüz. Kabak oyucağı ile kabakların içini oyunuz ve birkaç yerinden deliniz. Kabaklara lezzet kazandırmak için tuz ile içini ve dışını hafifçe ovunuz. Kırmızı biberleri, yeşil biberler gibi hazırlayınız. Asma yapraklarının saplarını kesiniz teker teker yıkayınız. İç malzemesini hazırlamak için, emaye veya porselen bir kâseye yıkadığınız pirinçleri alınız. Soğanları, maydanoz, dereotu, naneyi ince ince kıyınız ve domateslerden biber sayınıza göre kabuk tarafında biberlerinizin açtığınız üst kısımlarının genişliğinde yuvarlak kapaklar kesiniz. Kalan domatesleri rendeleyerek iç malzemeye ilâve ediniz. Yağın 1-2 çorba kaşığını ayırarak malzemeye dahil ediniz. En son tuz ve baharatları ilâve ediniz. Malzemeleri bütünleştirerek dolmaları hazırlayınız. Tencerenin dibine maydanoz ve derotunun çıkan saplarını serpiştiriniz. Dolmaların üzerine ayırdığınız yağı, 1-2 fiske tuzu serpiniz ve üzerine porselen bir tabak kapatınız. Dolmanızın iç malzemesinin de su bırakacağını düşünerek dolmaların 1-2 parmak altına gelecek şekilde sıcak su ilâve ediniz. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısarak 35-40 dakika pişiriniz.



Hiç yorum yok: