28 Mart 2010 Pazar

DOMATESLİ MANTAR SOTE

Malzemeler:

  • 1/2 kg. kültür mantarı
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet limon suyu
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Not: Et suyunun hazırlanışı

Kasabınızdan alacağınız (et suyu hazırlamak için ayrılmış kemik) kemikleri kaynatarak elde edebilirsiniz. Porsiyonluk hazırlayacağınız et sularını derin dondurucuda kullanılmak üzere muhafaza edebilirsiniz. Kemikleri suda haşlarken, üzerinde biriken kefi (suyun üzerinde biriken beyaz tabaka) alınız ve inmeye yakın tuzunu ilâve ediniz.

Yapılışı:

Mantarların üzerindeki, ince kabuk kısımlarını mantarları zedelemeden soyunuz. Süzgeçte çabuk hareketlerle temiz su ile yıkayınız. Mantarları dilim dilim kesiniz. Tenceredeki et suyuna, Limon suyu ve tuzu ilâve ederek kaynatınız. Bu aşamada, mantarları ilâve ederek, harlı ateşte tencerenin kapağı açık olarak 5-6 dakika kaynatınız. Başka bir tencerede, tereyağını eritiniz. Haşlama suyunun bulunduğu ocağın altını kısınız. Et suyunun biraz yoğunlaşması için siz mantarları sote edinceye kadar, kaynatmaya devam ediniz. Kevgirle mantarları süzdürerek, erittiğiniz tereyağının üzerine ilâve ederek, 2-3 dakika soteleyiniz. Bu aşamada domatesin kabuğunu soyarak, çekirdeklerini çıkarınız. Küçük küçük doğrayarak, mantarlara ilâve ediniz. 3-4 dakika pişiriniz. Diğer tarafta kaynamakta olan et suyunu ve karabiberi ilâve ederek, sosunuz yoğunlaşıncaya kadar pişiriniz. Pilâv, makarna, püre ve et çeşitleri yanında ikrâm ediniz.

Hiç yorum yok: