27 Mart 2010 Cumartesi

GÜVEÇTE TÜRLÜ

Malzemeler:

  • 1/2 kg. sotelik dana eti (250gr. kıyma)
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy kabak (mevsiminde)
  • 2 adet patlıcan (mevsiminde)
  • 250 gr. taze fasulye (mevsiminde)
  • 4-5 adet domates (mevsiminde)
  • 4-5 adet soğan
  • 2 adet çarliston biber
  • 3-4 adet sivribiber
  • 2-3 adet kırmızı etli biber
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı riviera zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1,5 tatlı kaşığı diğer yemek tariflerimde bahsettiğim tuz
Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyunuz ve iki parmak kalınlığında kesiniz. Patlıcanları, bir tatlı kaşığı tuz ilâve ettiğiniz suda 5-10 dakika bekleterek, acılığının çıkmasını sağlayınız. Temiz su ile yıkayınız. Kabakları tırtıklı bıçak ile kazıyınız ve patlıcanların boyutunda kesiniz. Patatesleri yıkayıp, soyunuz ve aynı boyutta kesiniz. Fasulyenin uç kısımlarını kesiniz ve kenar kılçıklarını ince bir tabaka halinde kesiniz. Fasulyeleri diğer sebzelerle aynı zamanda pişmesi için, boydan ikiye ve tekrar ortadan ikiye bölerek hazırlayınız. İki adet etli biberi ocakta közleyerek, kabuklarını soyunuz ve iç tohumlarını çıkararak, küçük küçük kesiniz. Diğer kırmızı biberin, tohumlarını çıkararak, sebzelerin boyutuda kesiniz. Çarliston biberleri, diğer sebzelerin boyutunda kesiniz.

Eti, zeytinyağının yarısını kullanarak, suyunu çekinceye kadar kavurunuz. Bir parmak altına gelecek şekilde, sıcak su ilâve ederek, suyunu çekinceye kadar pişiriniz. Bir tatlı kaşığı tuz ilâve ediniz. Bu aşamada piyazlık doğradığınız soğanları ilâve ederek, suyu çekilinceye kadar kısık ateşte kontrollü bir şekilde pişiriniz. Rondoda kabukları ile birlikte doğradığınız. (Rendelediğiniz) iki adet domatesi tencereye dahil ediniz. 5-6 dakika pişiriniz. Bu aşamada baharatları, ezilmiş sarımsakları ve közlediğiniz kırmızı etli biberleri ilâve ediniz. Patlıcan, kabak patates, fasulye ve çiğ olarak hazırladığınız. Biberlerle birlikte tüm sebzeleri harmanlayınız. Tencereye ilâve ederek, sebzeleri zedelemeden sosla sebzeleri karıştırınız. Karışımı güvece boşaltınız. Ayırmış olduğunuz domateslerin kabuğunu soymadan 2-3 cm. boyutunda yuvarlak şeklinde keserek, yemeğinizin üst tabakasına diziniz. Sivribiberleri, domateslerin aralarına bütün olarak diziniz. Ayırdığınız tuz ve yağı eşit bir şekilde ilâve ediniz. Sebzelerin su bırakacağını düşünerek, bir çay bardağı sıcak su ilâve ediniz. Fırında pişirecekseniz, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, güvecin orjinal kapağını kapatarak pişiriniz. Tencerede pişirmek isterseniz. Aynı şekilde hazırladıktan sonra, Orta büyüklükteki, ocağın gözünü kısarak, su ilâve etmeden, kapağı kapalı bir şekilde, sebzelerin kendi sularını bırakmasını sağlıyoruz. Sebzelerin su bırakma durumuna göre, sıcak su (yaklaşık bir su bardağı) ilâve ederek yemeği karıştırmadan, 25-30 dakika pişiriniz. Güveçte pişiriyorsanız, fırınınızın pişirme durumuna göre, süreyi siz belirleyerek, yemeği karıştırmadan pişiriniz.

Hiç yorum yok: