22 Temmuz 2010 Perşembe

KARAMELLİ DONDURMA

Mâlzemeler:

  • 1 litre süt
  • 8 çorba kaşığı şeker (esmer şeker)
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Karamel Mâlzemeleri:

  • 2 Türk kahvesi fincanı şeker (esmer şeker)
  • 1 kutu sıvı krema
  • 5 çorba kaşığı tereyağı
  • Bir fiske tarçın
  • Bir mercimek tanesi kadar karanfil
Yapılışı:

Tel kadayıflı kremalı muhallebi tarifimdeki gibi, çelik tencerede tereyağını eritiniz ve unu ilâve ederek, un hafif sararıncaya kadar (ocağınızın, orta büyüklükteki gözünü kısarak) kavurunuz. Sütü azar azar ilave ediniz. Bu aşamada blendrla, 3-4 dakika çırpınız. Tahta spatulayla sürekli karıştırınız. Kaynama noktasına gelince, şekeri ilâve ederek, 2-3 dakika pişiriniz. Muhallebiyi 3-4 dakikada bir savurarak ılıtınız.

Karameli hazırlamak için; çelik bir sos kabında, kahve ocağının kısık ayarında şekeri susuz olarak eritiniz (karamel renginde) ve yakmamaya özen gösteriniz. Tereyağını ilâve ediniz. 1-2 dakika karıştırınız. Hafif ılınınca kremayı dahil ediniz. Tarçın ve karanfili ilâve ediniz ve 1-2 dakika karıştırınız. Karanfili çıkarınız ve karamel mâlzemesini, hafif ılık haldeki muhallebiye katınız. Tekrar blendrla 2-3 dakika mâlzemeler bütünleşinceye kadar karıştırınız. Diğer dondurma tariflerimdeki, derin dondurucuya kaldırma aşamalarını uygulayınız.

Not: Karamel sosu, kavanoz içinde buzdolabında muhafaza edebilir ve çeşitli (kek, tart, sütlü tatlılar, hamur işi tatlılar vb.) amaçlarla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: