12 Temmuz 2010 Pazartesi

KEPEK EKMEK

Mâlzemeler:

  • Kepek unu (Marketlerde bulabilirsiniz)
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı ınstant maya
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuz (diğer tariflerimde bahsettiğim)
Yapılışı:

Ekmek iki aşamada hazırlanıyor:

1. Ön mayalama
2. İkinci mayalama (hamurun hazırlanış aşaması)

Ön Mayalama:

Ilık suya, maya, bir tatlı kaşığı tuz ve un ilâve ediniz. Tahta kaşıkla, kek kıvamında bir hamur hazırlayınız ve 1 saat mayalayınız. (büyük boy emaye saklama kabında, kendi kapağını kapatarak)

Bu aşamada un ilâvesi ile elinizle yoğurunuz. Ele hafif yapışık bir hal alıncaya kadar, hazır ekmek hamuru kıvamında hazırlayınız.

Tepsiyi hafifçe yağlayınız ve hafif un serpiniz. Mandalina büyüklüğünde kopardığınız hamuru iki elinizin arasında, rulo şeklinde hafif hareketlerle yuvarlayınız. Uçları incelmiş, ekmek şekli veriniz ve tepsiye diziniz ve tekrar 1 saat mayalayınız. Fırınınızda buhar oluşturmak için küçük güveç içinde su koyunuz. 200-210 derece 10 dakika ön ısıtma yaptığınız fırında üzerinin rengi hafif dönünceye kadar pişiriniz. Daha sonra fırın ayarını 170 dereceye getiriniz ve kontrollü bir şekilde pişiriniz.

Not: Hazır ekmeklerdeki kabuk renginin oluşması için (çiçeklerin yapraklarına sıktığımız, püskürteç gibi) züccaciyelerden temin edebileceğiniz, mutfakta kullanılan bir püskürteçe doduracağınız, temiz içme suyundan, ekmeğiniz hafif kabuk tutmaya başlayınca 4-5 dakikada bir, 3 kere ekmeklerin üzerine gelecek şekilde su püskürtünüz. Bu işlem beyaz ekmekte daha da güzel oluyor. Ekmeklerinizin altın sarısı renk aldığını göreceksiniz.

Not: İkinci mayalama işlemi bittikten sonra, ince bir bıçak ucu veya makasla, boydan boya veya verev olarak 3-4 yerinden ekmeğinizi boyutuna göre kesiniz. Küçük somunlar şeklinde hazırladığım için ben yapmadım.

Not: Bu şekilde hazırlanan ekmeklerde maya az kullanıldığı için, ekmeğiniz, ekşi kokmaz. Mis gibi ekmek kokusu alırsınız.

Not: Beyaz ekmek vb. yapmak isterseniz. Aynı aşamaları uygulayarak yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: