9 Temmuz 2010 Cuma

KAYMAKLI DONDURMA

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 250 gr. şeker ( 5 Türk kahvesi fincanı)
  • 5 gr Salep (baharatçılarda bulabilirsiniz)
Yapılışı:

Çelik tencerede, süt, şeker ve salepi tahta spatulayla iyice karıştırınız ve ocağın orta büyüklükte ki gözünde, kaynamaya çıkıncaya kadar sürekli karıştırınız. Kaynamaya çıktıktan sonra ocağın altını kısınız ve 5-10 dakika karıştırarak pişiriniz. Savurarak soğutunuz. Emaye saklama kabına aktarınız ve derin dondurucuya kaldırınız. 10 dakikada bir çıkarınız ve savurark karştırınız. Bu işlemi 5-6 defa tekrar ediniz. Ne kadar, sık savurarak bu işlemi yaparsanız dondurmanızın sakız gibi sünmesini temin edersiniz. En son olarak hazır dondurma kabı vb. kablara kaldırınız. Önce normal derin dondurucu bölümüne, daha sonra hızlı dondurucu bölümünde bekletiniz ve son olarak tekrar normal derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz.
Servis aşamasında, temin edebileceğiniz hazır külâhlarda veya dondurma kadehlerinde üzerine yeşil fıstık, badem, fındık ceviz, çikolata vb. mâlzemelerle sunum yapınız.


DONDURMA SOSU:

Mâlzemeler:

  • 1 Paket bitter çikolâta
  • 1/2 paket sıvı krema ( 1 çorba kaşığı tereyağı)
  • 1 fiske tarçın
  • 1 adet karanfil (kırmızı mercimek tanesi kadar)
  • 1 paket sütlü çikolata (rendenin iri gözünde rendelenmiş)
Yapılışı:


Benmari usulü, bitter çikolata ve kremayı eritiniz. Tarçın ve karanfili ilâve ediniz ve mâlzemeleri 1-2 dakika karıştırınız ve karanfili çıkarınız. En son rendelenmiş sütlü çikolatayı ilâve ediniz. Sunum aşamasında, Külâhtaki dondurmanın tepe noktasını sosa bulayarak sunum yapınız. Dondurma kadehlerinde ikrâm ettiğinizde kaşık yardımı ile sosu şekilli olarak dökünüz. En son toz yeşil fıstık, fındık vb. mâlzemelerle süsleyiniz.

Hiç yorum yok: