22 Ağustos 2010 Pazar

SÖĞÜŞ FASULYE VE BAKLA



Mâlzemeler:

  • 1 su bardağı kuru barbunya fasulyesi (kabuğu ile dalında kurutulmuş, kara bakla )
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:

Kuru fasulyeye veya kuru baklaya (site içindeki tariflere bkz) ıslatma ve haşlama aşamalarını uygulayınız. Bakla veya fasulyeler haşlandıktan sonra, içi yumuşak fakat kabuk görünümleri diri ve parlak olmalıdır. Ocağın altını kapatmaya, beş dakika kalınca tuzunu ilâve ediniz ve süzgeçte iyice süzünüz. Derince bir kâseye aktardığınız, sıcak fasulyelerin arasına dörde bölünmüş çiğ soğanları gömünüz.

Sabah kahvaltısında veya yemeklerle birlikte, birer avuç bakla veya fasulyeyi soğanla birlikte tükettiğinizde, çok faydasını göreceksiniz. Özellikle böbreklerin temizlendiğini fark edeceksiniz. Yanında hayvansal ürün tüketmezseniz çok daha iyi olur.

Çok eski zamanlardan beri bilinen, Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bakla, tarlada dalında kurutuluyor ve içindeki tanelerin üzerindeki kabuk simsiyah bir renk alınca toplanıyormuş. Halen, Doğu Karadenize özgü olan bakla çeşidini, dış kabukları atıldıktan sonra, iç kabuğu ile birlikte haşlandıktan sonra söğüş olarak tüketiliyor. Çiğ olarak konan soğanın da bir faydası olduğunu zannediyorum. Dikkat ederseniz, fasulye ve bakla şekil bakımından ne kadar da böbreğe benziyorlar.

Bu konuda araştırma yaparak, diğer bölgelerde de üretilmesi ne kadar iyi olur. İstanbul'da ki küçük çaptaki üreticilerle yaptığım konuşmada, baklanın bu şekilde kurutulma işlemini bilmediklerini söylediler ve tohum temin edebilirsek ekeriz dediler.

Not: Temin ettiğimde, site de baklaların resimlerini yayınlayacağım.

Not: Verdiğim tarif, çok eski bir reçetedir.

Not: Vücut ifrazatınızı takip ederseniz, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Hiç yorum yok: