1 Ağustos 2010 Pazar

MİLFÖY HAMURU

Mâlzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 400 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 3 Türk kahvesi fincanı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz (tatlı hamuru hazırlarsanız, 1 çay kaşığı kullanınız)
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:

Emaye hamur yoğurma kabınıza, unu eleyiniz. Ölçülü verilen tereyağının, 3,5 çorba kaşığını elenmiş unun, orta noktasında açtığınız boşluğa, tuz, limonsuyu, ve su ile birlikte ilâve ediniz. Etrafındaki unları azar azar ilâve ediniz ve orta yumuşaklıkta bir hamur hazırlayınız ve 20-30 dakika, üzerine nemli bir bez örterek dinlendiriniz.

Hamurun, altına ve üstüne un serpiniz ve dört ucu bohça şeklinde açınız. Orta noktasına kalıp şeklinde tereyağını koyunuz. Tereyağının üzerini, hamurun dört ucu ile kapatınız.. Merdane ile 1 cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açınız ve hamuru üçe katlayınız. Üzerine tekrar nemli bez örtünüz ve 15 dakika dinlendiriniz. Bu işlemi 6 defa tekrar ediniz. Her defasında altını ve üstünü hafif unlayarak hazırlayabilirsiniz. Sıcak havalarda buzdolabına kaldırarak hazırlayabilirsiniz.

Üçgen börek hazırlamak isterseniz, kare şeklinde bir karton keserek istediğiniz boyutta şablonlar oluşturabilirsiniz. Açtığınız hamurun üzerine koyarak, keskin uçlu bir bıçak yardımı ile keserek hazırlayabilirsiniz. İstediğiniz iç mâlzemeleri tuzlu (peynirli, kıymalı, patatesli, ıspanaklı vb. daha önceki tariflere bkz) Tatlı olarak hazırlamak isterseniz ( cevizli, minik toplar şeklinde, içine çikolata, fındık vb mâlz) Şerbetli tatlı olarak hazırlamak isterseniz (bülbülyuvası vb.) aşağıda vereceğim şerbet tarifini, yukarıdaki hamur tarifinde kullanabilirsiniz.

ŞERBET:

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
Şekeri ve suyu 10 dakika kaynatınız ve Fırından çıkan ılık tatlıya ılık olarak hazır bekletilen şerbeti dökünüz.

Not:

Hiç yorum yok: