20 Ocak 2010 Çarşamba

FASULYE PİYAZI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy domates
  • 2 adet sivribiber (mevsiminde)
  • 5-6 adet kornişon salatalık turşusu
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 adet kırmızı etli biber
  • 2-3 adet siyah zeytin
  • 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu (sirke)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

Etli nohut tarifindeki, ıslatma ve haşlama aşamalarını uygulayınız. Fasulyeleri haşlama tenceresinde, kapağı kapalı ılık halde bekletiniz. Soğanları piyazlık (yarım ay) doğrayarak 1 çay kaşığı tuz ile ovunuz. Süzgece alarak, üzerine temiz su dökerek bekletiniz. Sivri biberleri, kırmızıbiberi, domatesi ocağın büyük gözünde közleyiniz. Salata sosu tarifindeki gibi salata sosunu hazırlayınız. Derin bir porselen kâseye, tenceredeki fasulyeleri delikli kepçe yardımı ile çıkartınız. sırası ile soğanı, incecik kıyılmış maydanozları, minik minik doğranmış salatalık turşularını ve diğer közlenmiş malzemeleri, kabuklarını soyduktan sonra, aynı şekilde keserek, ilâve ediniz. Fasulyeleri ezmeden tüm malzemeleri karıştırınız. Sosunu ilâve ediniz. Sunum aşamasında kayık tabağına aktararak, Domatesten bir gül ve gülün çevresine maydanozlardan yapraklar yaparak ve zeytin taneleri ile süsleyerek servis ediniz.

Not: Züccaciyelerden temin edeceğiniz, közlemeç olarak satılan siyah emaye görünümlü tencerede, ocak üstünde közleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: