17 Ocak 2010 Pazar

KIYMALI ISPANAK

Malzemeler:

  • 2 demet ıspanak
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 küçük çay bardağı riviera zeytinyağı
  • 3 orta boy domates (1 çorba kaşığı salça)
  • 1 adet havuç
  • 250 gr. kıyma
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:

Ispanakların, kök kısımlarının uç bölgelerini kesiniz. Büyük bir kap içerisinde akarsuyun altında, yaprakları teker teker yıkayıp, su dolu başka bir kaba aktarınız. Kaptan kaba aktararak 4-5 su yıkayınız. En son üzerlerine temiz su gezdiriniz. Çelik tencerede su kaynatarak ıspanakları, 3-4 dakika haşlayınız. ( vitamini gider diye düşünmeyiniz) Delikli kepçe ile süzgece aktarınız. Haşlama suyunu bir kenarda beklettiğinizde, o kadar yıkamamıza rağmen tencerenin dibindeki az miktarda da olsa, kumları istenmeyen atıkları görürüz. Ispanağın istenmeyen kekremsi tadı ve pişirme işleminde sonra, siyaha dönen rengini de engellemiş olursunuz.
Zeytinyağında, soğanları 3-4 dakika çeviriniz. Havucu kazıyınız. Rendeledikten sonra, soğanlı karışıma ilâve ederek 1-2 dakika kavurunuz. Kıymayı ilâve ederek, 5-6 dakika kavurunuz. Rondoda, domatesleri kabuklarıyla beraber geçirerek, kıymalı harca ilâve ediniz. (veya salçayı sulandırarak kıymalı harca ilâve ediniz). Tencerenin kapağı kapalı, kısık ateşte sosunuz yağa dönüşünceye kadar 10 dakika pişiriniz. Bu aşamada haşladığınız ıspanakları kıyarak sosa ilâve ederek 1-2 dakika çeviriniz. Baharat ve tuzunu ilâve ediniz. En son üst tabakasına pirinçleri serpiştiriniz. 1 su bardağı kaynar su ilâve ederek, kısık ateşte 15-20 dakika pişiriniz. Yoğurt ile servis ediniz.

Hiç yorum yok: