31 Ocak 2010 Pazar

İRMİK TATLISI

Malzemeler:

Hamur malzemeleri:
  • 4 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 kahve fincanı un
  • 5 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
İkrâm aşmasında kullanılacak malzemeler:
  • Yeşil fıstık
  • Kaymak

Şerbet malzemeleri:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Şerbetin hazırlanışı:

Çelik tencerede su, şeker ve limon suyunu ilâve ederek, şeker eriyinceye kadar karıştırıp, 10 dakika kaynatınız.


Yapılışı:

Çelik tencereye, süt, tereyağı ve tuzu ilâve ederek kaynatınız. Bir kapta harmanladığınız, irmikle unu, yavaş yavaş kaynamakta olan sütlü karışıma ilâve ederek, Profiterol hamurunda olduğu gibi, kısık ateşte tahta spatulayla hızlı bir şekilde karıştırarak, hamur orta noktada toplanıncaya kadar 10 dakika pişiriniz. Hamuru, derin porselen bir kâseye aktararak, ılınmasını sağlayınız. Ilınan hamura, teker teker yumurtaları ilâve ederek, hamur bütünleşinceye kadar yoğurunuz. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar elde ediniz. Avucunuzun içiyle bastırarak yasıltınız. 1 tatlı kaşığı cevizi yayınız ve ikinci elde edeceğiniz yuvarlağı da yasıltarak cevizli hazırlanmış yuvarlağın üstüne kapatarak, yan kısımlarını açılmasın diye bütünleştiriniz. Avucunuzla hafif bastırarak yuvarlakların bütünleşmesini sağlayınız. Tepsinizi yağlayarak, yuvarlak hamurları aralıklı olarak diziniz. 150-160 dereceli fırında hamurların üzeri altı sarısı renk alıncaya kadar pişiriniz. Daha önce pişirip ılıttığımız şerbeti, kepçe yardımıyla fırından çıkan pişmiş hamurların üzerine eşit bir şekilde dökünüz. Tepsiyi tekrar sıcak fırına koyarak, 10-15 dakika pişiriniz. Üzerlerine, Yeşil fıstık serperek, kaymak eşliğinde ikram ediniz.

Not: Taş kadayıf tatlısının fırında pişirilmiş hali

Hiç yorum yok: