3 Ocak 2010 Pazar

SOSLU MAKARNALAR

Malzemeler:
  • 1 paket istenilen makarna
  • 8 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı (tariflerimde bahsettiğim doğal tuz)
Not: Makarna tariflerindeki farklılık, sosların sunum aşamasında kullanılması

Yapılışı:

Suyu kaynatınız ve tuzu ilâve ediniz. Makarnanın suyunu, mümkün mertebe çektirerek 10-12 dakika haşlayarak süzünüz. (makarnayı yıkamayınız) Sosunuzu makarnadan önce pişirmenizi tavsiye ederim. Makarna süzgeçte bekleyip soğursa, sertleşir ve tadı bozulur. 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını eritiniz. Makarnaları ilâve ederek karıştırınız. 2-3 dakika pişiririniz.

Sos malzemeleri:

Kıymalı sos malzemeleri:


  • 250 gr. dana kıyma
  • 2 adet domates (mevsiminde)
  • 1 çorba domates salçası
  • 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Kıymalı sosun hazırlanışı:

Kıymayı, yağsız olarak tencerede suyunu bırakıp çekinceye kadar pişiriniz. Yağı, küçük küçük kesilmiş soğanları ve sarımsakları ilâve ederek 3-4 dakika kavurunuz. 1 çorba kaşığı su ile sulandırdığınız, salçayı ilâve ediniz. Salçanın kokusu çıkıncaya kadar 3-4 dakika pişiriniz. Daha sonra kabukları soyulmuş, küp küp kesilmiş domatesleri ilâve ederek domateslerin suyunu çektirinceye kadar pişiriniz. Bu aşamada üzerini geçinceye kadar sıcak su koyarak kısık ateşte sosun suyunu çektirinceye kadar pişiriniz. Son olarak tuz ve karabiberi ilâve ederek, 2-3 dakika daha pişirerek ocağın altını kapatınız. Servis aşamasında, tabaklara tanzim edeceğiniz, makarnanın üzerine, 2-3 çorba kaşığı kıymalı sosu ilâve ederek, sunum yapınız.

Sebzeli sos malzemeler:

  • 3-4 adet domates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 dal taze fesleğen ( 1 tatlı kaşığı fesleğen)
  • 1-2 dal taze kekik (1 tatlı kaşığı kekik)
  • 1-2 sap maydanoz
  • 1-2 sap dereotu
  • 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sebzeli Sosun hazırlanışı:

Soğan ve sarımsağı yağda pembeleşinceye kadar kavurunuz. Kabuğu soyulmuş küp küp kesilmiş domatesleri ilâve ederek suyunu çekinceye kadar pişiriniz. Suda erittiğiniz salçayı ilâve ederek kokusu çıkıncaya kadar pişiriniz. Bu aşamada, ince ince kesilmiş, taze sebzeleri ilâve ederek 2 dakika pişiriniz. Üzerini geçinceye kadar sıcak su ilâve ederek, sos koyulaşıncaya kadar pişiriniz. Ocağın altını kapatmaya 2-3 dakika kala tuzu ve karabiberi ilâve ediniz. Kıymalı makarnada olduğu gibi, sosu servis tabaklarındaki makarnaların üzerine 2-3 kaşık dökerek hazırlayınız.

Hiç yorum yok: