28 Nisan 2010 Çarşamba

STADYUM KÖFTESİ

Malzemeler:

  • 1/2 kg. dana et (kıyma) (kasabınıza gerdandan hazırlatınız)
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1-2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 1,5 çay kaşığı yeni bahar
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
Not:

Köfte tarifine geçmeden önce, kıymayı evde hazırlamanızı tavsiye edeceğim. Köftelerinizin çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Mekanik (klasik evde kullanılacak kıyma makinesi) makine edinmek isterseniz, Tahtakale'de saygın satış dükkânlarında bulabilirsiniz. Taklit olanların görüntüsü bozuk ve kokladığınızda korkunç bir kokusu var. Yeni çıkan elektronik kıyma makinelerini kullananlarda memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Mutfak robotunda da hazırlanabilir. Klasik makinede hazırlanan kıyma daha iyi oluyor. Neden bu kadar söz ettiğim, köftenin yapım aşamalarının hepsinin makinede hazırlanıyor olmasından kaynaklanıyor. Bazen bu kadar ayrıntılı anlatmam sizleri sıkıyor mu diye düşündüğümde, yavrum, tüm insanları evladın, kardeşin gibi gördüğün için güzellikleri insanlarla paylaşmak istiyorsun diyor.

Yapılışı:

Et makinenizde eti iki kez çekiniz. İkinci kez çektiğinizde etle birlikte soğan, maydanoz, baharatları ve ekmeği ıslatmadan ilâve ederek çekiniz. Bu aşamadan sonra karışımı emaye bir kaba alarak, yumurta, tuz ve karbonatı ilâve ederek 5-10 dakika yoğurunuz. Emaye kabınızın kapağını kapatarak 1-2 saat mayalanması için dinlendiriniz. Mangal veya elektrikli ızgaranızı iyice yağlayınız. Daha önceden şekil verip hazırladığınız köftelerinizi pişiriniz. Izgaranızda köfteleriniz pişerken yanlarına koyacağınız, sivribiber ve dörde bölerek hazırladığınız domatesleri közleyiniz. İnce kesilmiş ve halkalara ayrılmış, kırmızı veya beyaz soğanı tuzla ovunuz ve sumak, maydanozla karıştırırarak sunum yapınız.

Not: Dürüme sarılarak yenilmesini tavsiye ediyorum. Tarifini sitede bulabilirsiniz.





Hiç yorum yok: