29 Mayıs 2010 Cumartesi

SİİRT DOLMASI

Malzemeler:

  • 1/2 kg. asma yaprağı taze veya salamura
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet orta boy domates
  • 2-3 adet sivribiber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı salça (ev yapımı)
  • 1/2 limon suyu
  • 1/2 çay bardağı tane sumak
  • 1-2 tane küçük limon tuzu
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:

Emaye veya cam kâse içerisine ( sağlığınız için, plâstik kaplarda vb. gereçlerle yiyecekler hazırlamayınız) yıkadığınız pirinçleri, rendelenmiş soğanları, rendelenmiş domatesleri, küçük küçük kıyılmış sivribiberleri, ince kıyılmış maydanozları, salçayı, zeytinyağını, limon suyunu, tuzu ve karabiberi ilâve ederek iç malzemesini hazırlayınız. Dolma için hazırladığınız (yaprakların hazırlanışı ile ilgili site içinde bkz) yapraklara sarınız. Çelik tencerenin dibine, bir sıra yaprak diziniz. Taze yaprak kullanacaksanız saplarını en alta koyabilirsiniz. Daha önceki dolma tariflerinde bahsettiğim gibi tencerenin dip kenar kısmından, orta noktasına daireler oluşturacak şekilde kat kat diziniz. Sumakları, (baharatçılarda bulabilirsiniz) cezve içerisinde, üzerini geçecek kadar su ilâvesi ile kaynatınız ve 1-2 dakika pişiriniz. (fazla kaynatmayın özelliği kaybolur) 5-6 dakika dinlendiriniz. Süzgeçten süzerek, dolmalarınızın üzerine dökünüz ve 1-2 adet (mercimek tanesi kadar) limon tuzunu serpiştiriniz. Dolmalarınızın seviyesine kadar su ilâve ediniz. Bu aşamada porselen bir tabak kapatarak, Ocağın orta boy gözünde kaynamaya çıktıktan sonra altını kısarak, 15-20 dakika (pirinçler hafif diri olunca daha güzel oluyor) pişiriniz. Sıcak olarak servis ediniz. Siirtli arkadaşım BEŞİRE'ye ait olan, bu tarif için kendisine teşekkür ederim. Çay saatlerimizde ikrâm ettiğimiz harika bir lezzet. Etli olarak yapmak isterseniz 1/2 kg satır kıyması veya eti (kuzu, dana karışık kuşbaşı) orjinalinde olduğu gibi, çok minik minik doğrayarak ve iç malzemeleri aynı hazırlayabilirsiniz.

Not: Limon tuzunu çok az kullanınız. Daha sonra ekşilik durumunu damak zevkinize göre siz belirlersiniz.

Not: Düdüklü tencerede pişirmek isterseniz, Düdük sesinden sonra altını kısınız ve kuvvetli buhar çıkmaya başladıktan sonra, 15 dakika pişiriniz. Lezzet için süreler çok önemli. Tekrar hatırlatmak isterim her mutfağa alarmlı mutfak saati öneririm. Ben çayımı demlediğim zaman bile saati kurarım. Çünkü bir anlık dalgınlığın nelere sebep olacağını düşünürsek ne kadar gerekli olduğunu anlarız. Yaşanan kayıpların, hem kendi ekonomimizin hem de ülke ekonomisi için önemini kavramış oluruz.

NOT: Arap dolması olarak da adı geçen dolmayı tattığınızda, aldığınız tat ve kokusuna hayran kalacaksınız ve vazgeçilmez yemek tariflerinize bir yenisini eklemiş olacaksınız.

Not: Dolmalarınızı zeytinyağlı dolma gibi susuz ikrâm ediniz.

Not: Zeytinyağının 1-2 çorba kaşığını ayırarak, pişirmeden önce dolmaların üzerinden gezdirebilirsiniz. Bu işlem dolmalarınızın parlak bir görüntü almasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: