5 Mayıs 2010 Çarşamba

EVDE KETÇAP HAZIRLAMA

Malzemeler:

  • 2 kg. domates (mevsiminde)
  • 2 orta boy soğan
  • 2 adet etli kırmızı biber
  • 2 adet çarliston biber (dolmalık biber)
  • 2 adet tatlı (acı) sivri biber
  • 1Türk kahvesi fincanı sirke (veya aynı miktar limon suyu)
  • 1/2 adet çubuk tarçın
  • 1-2 adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2-3 tane karabiber
  • Bir tutam kimyon
  • Bir tutam kişniş
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Yapılışı:

Çelik tencereye, kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş domatesleri, dörde bölünmüş soğanları ve içleri temizlenmiş ve incecik kıyılmış biberleri alınız. Ocağın kahve gözünde, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte, karıştırmadan 10-12 dakika pişiriniz. Bu aşamada blendrla karıştırınız. Temiz bir tülbent içine (mutfak için hazırlanmış, kare şeklinde kesilmiş) çubuk tarçın, karanfil taneleri ve tane karabiberleri koyduktan sonra, bohça şeklinde bağlayınız. Sosunuzun içine yerleştiriniz ve koyu kıvama gelinceye kadar, ocağın altını kısarak pişiriniz. Ocağın altını kapatmadan 5-6 dakika önce baharat torbasını çıkarınız. Bu aşamada sirke, şeker, tuz, kimyon, kişnişi ilâve ederek bir iki taşım pişiriniz. Sıcak olarak kavanoz veya orta boy cam şişelere boşaltınız ve kapaklarını kapatarak (vakumlayarak) muhafaza ediniz.

Not: Kızartmalarda, ızgaralarda vb. kullanabilirsiniz.

Not: Kişnişi mercimek çorbası ve bakliyatlarda kullanabilirsiniz.
(gaz yapmasını önler ve freş bir tat verir)

Hiç yorum yok: