4 Mayıs 2010 Salı

TERBİYELİ ETLİ KEREVİZ

Malzemeler:

  • 1/2 kg. kereviz
  • 2 parça antrikot (çabuk pişen et tercih ediniz)
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:

Kerevizlerin sert kabuklarını soyunuz. Yıkadığınız kerevizleri Orta kalınlıkta (elma dilimleri gibi) dilimler halinde kesiniz. Üzerini kapatacak kadar su ve yarım limon suyu ile 5-10 dakika haşlayınız. Haşlama suyunun içinde muhafaza ediniz. Diğer taraftan antrikotları, parmak kalınlığında kesiniz ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırınız. Çelik tavanızı ocağın orta büyüklükteki gözünde 3-4 dakika ısıtınız. Marine edilmiş etleri tavaya boşaltınız ve tavayı sallayarak etin rengi dönünceye kadar 5-10 dakika soteleyiniz. (etinizin içindeki suyu muhafaza etmesi ve yumuşacık pişmesi için çatal vb. gereçler kullanmayınız) Pişen etleri, Kerevizlerin bulunduğu tencereye ilâve ediniz. (Kerevizleri haşladığınız suyu dökmeyiniz) Kerevizlerin dağılmamasına dikkat ederek 5-10 dakika daha pişiriniz. (yemeği kesinlikle karıştırmayınız) Yemeğin suyundan 1 kepçe alarak ılıtınız ve çırpmış olduğunuz yumurta, un ve kalan 1/2 limon suyunu ilâve ederek gerekirse su ilâvesiyle iyice karıştırınız. Tenceredeki yemeğin suyundan bir miktar daha alarak, yemeğin ve sosun sıcaklığını (Yumurtanın pişmemesi için) dengeleyiniz. Sosu, tuzu kalan 1 çorba kaşığı yağı ilâve ederek bir iki taşım daha pişiriniz. Sıcak olarak servis ediniz.

Not: Antrikot, Bonfile, tavuk vb. etleri pişirdiğinizde, Ocağın büyük gözünde tavanıza 5 dakika ön ısıtma uygulayınız. Etlerinizi marine ettiğiniz sosu ile ısınmış tavaya diziniz. Pişiriceğiniz etin yumuşak olması için ise eti, zeytinyağında, tavukları ise, yağ ve baharat ile iyice karıştırıldıktan sonra tavada pişirirseniz yumuşacık piştiğini göreceksiniz. Etlerinizi tahta spatulayla etin bir yüzünü 3-4 dakika pişirdikten sonra diğer tarafını çevirerek pişiriniz.. Bu aşamada ocağın altını kısınız. Eti sadece zeytinyağı ile marine ediniz. Ocağın altını kapatmaya yakın kekik ve çok az tuzunu ilâve ediniz. Tavuğu baharatları ile marine ediniz.

Hiç yorum yok: