19 Mayıs 2010 Çarşamba

DÜĞÜN ÇORBASI (TERBİYELİ)

Malzemeler:

  • 1/2 kg. dana veya kuzu gerdan
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 Türk kahvesi fincanı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (zeytinyağı)
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 6-7 adet tane karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet limon suyu
Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet limon suyu

Sos malzemeler:

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı kuru nane

Yapılışı:

Çelik tencerede, eti ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ilâvesi ile ocağa alınız. Bütün olarak patates, soğan, havuç ve tane karabiberlerle pişmeğe bırakınız. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısınız ve ara ara et suyunun üzerinde biriken kefi alınız. Etler lif lif ayrılıncaya kadar pişiriniz. Bu aşamada süzgeçten süzerek, başka bir tencereye alınız. Etleri elinizle lif lif ayırarak, et suyuna dâhil ediniz ve çorbanızın su oranını kontrol ediniz. Diğer taraftan, tereyağını eritiniz ve unu ilâve ederek un beyazlaşıncaya kadar kavurunuz. 1 kahve fincanı su ve 1 kahve fincanı çorbanın suyunu karıştırarak, kavurduğunuz una yavaş yavaş dâhil ediniz ( isteğe bağlı olarak, ezilmiş sarımsağı ilâve ediniz) ve karışımı çorbaya yavaş yavaş katınız. Tuz ilâvesi ile 5-6 dakika daha pişiriniz. Çorbanız biraz ılınınca, porselen bir kâsede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpınız. Et suyundan (ılık) bir kepçe alınız ve yavaş yavaş yedirerek, terbiyeli sosu hazırlayınız. Çorbanızın ısısı ile dengeleyerek, bir iki taşım daha pişiriniz. Servis aşamasında, kızdırılmış tereyağlı biberli sos ilâve ederek sunum yapınız.

Hiç yorum yok: