15 Mayıs 2010 Cumartesi

FIRINDA EKMEK ÜZERİ ŞÖLEN

Malzemeler:

  • Dilim ekmek (arzu ettiğiniz miktarda)
  • Yumurta (kaç kişilik isterseniz)
  • 3-4 çorba kaşığı tereyağı (zeytinyağı)
  • Jambon (istediğiniz miktarda)
  • Dil (haşlanmış)
  • 1-2 orta boy domates (1 tatlı kaşığı ev yapımı salça)
  • 1 adet çarliston (sivri biber, dolmalık biber)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Not: Orjinal tarifte dil ve jambon kullanılıyor, siz istediğiniz (salam, sucuk, sosis vb) mâlzemelerle hazırlayabilirsiniz. Sebze çeşitlerini soteleyerek de yapabilirsiniz. (kaliteli şarküterilerden temin edebileceğiniz, % 100 dana etinden üretilmiş, salam, sucuk vb. ürünleri öneriyorum)

Yapılışı:

Ekmek dilimlerini hazırlarken, orta boşluğuna yumurta kıracağınız için kalınlığını ona göre siz belirleyiniz. Ekmek dilimlerinizin yuvalarını oluştururken altının delinmemesine özen gösteriniz. Ekmek dilimlerinizi, tavada erittiğiniz yağda her iki tarafını hafif kızartarak, tepsiye diziniz. Yuvalara yumurta kırınız ve önceden ısıtılmış ( üstten pişirmeli ayarda) 5 dakika pişiriniz. Kibrit çöpü kalınlığında kestiğiniz dil ve jambonları ( salam, sucuk, sebze vb.) tavada soteleyiniz. Aynı boyutta kesilmiş biberleri ve ( mevsiminde) kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılarak küçük küçük doğranmış domatesleri (salça) ilâve ederek, sebzeleri çok fazla öldürmeden soteleyiniz. Ocağın altını kapatmadan 2-3 dakika önce tuz ve karabiberi ilâve ediniz. Tepsiden servis tabaklarına aldığınız. ekmeklerin üzerine hazırlanmış karışımdan istediğiniz ölçüde dökünüz. Salatalık, domates vb. peynir çeşitleriyle süsleyerek sunum yapınız.

Not: Yumurtayı çok fazla pişirmeyiniz. Arzu ederseniz başka bir yöntem olarak, rendelenmiş kaşar serperek fırınlayabilirsiniz.

Not: Doğal şartlarda yetiştirilmiş, tavuk yumurtaları kokmaz. Süt, yoğurt vb. ürünlerdeki hasasiyetinizi yumurta tüketiminizde de gösteriniz.

Hiç yorum yok: